Kézzel sodort, vagy gyári? Mindegy!

A kézzel sodort cigaretta ugyanolyan káros, mint a gyári – amennyiben ugyanolyan mennyiségű dohányt tartalmaz. Nagy-Britanniában új kampány hívja föl a figyelmet a sodort cigaretták ártalmasságára.

Január elsején sokan tesznek fogadalmat, hogy megszabadulnak egy-egy káros szenvedélytől. A lista előkelő helyén állhat a dohányzásról való leszokás. Azt azonban nem érdemes megfogadni, hogy 2015-től csak sodort cigarettát szívunk: ez ugyanis a benne található dohány grammjával arányban ugyanolyan káros, mint a gyárilag tekert cigaretta – írja a hazipatika.com.

Nagy-Britanniában januártól új kampány hívja fel a figyelmet a sodort cigaretta káros hartásaira – számolt be a The Telegraph. Az utóbbi időben mind többen térnek át az előre gyártott, dobozos cigarettáról a kézzel sodortra. Ennek egyik oka, hogy a dohány és a kellékek (füstszűrő, papír) együtt még minidg jóval olcsóbbak, mint a dobozos cigaretta. A másik ok pedig az, hogy mind elterjedtebb az a téves nézet, hogy a sodort cigaretta kevésbé káros az egészségre, mint a gyári dobozos. Felmérések szerint a sodort cigarettát szívó férfiak aránya Nagy-Britanniában megduplázódott 1990 óta: míg 1990-ban a dohányzó férfiak 18 százaléka szívott kézzel sodort cigarettát, addig 2013-ban már körülbelül a 40 százalékuk. A nők esetében a változás még drámaibb: 1990-ben 2 százalékuk, míg 2013-ban már 23 százalékuk szívott sodort cigarettát.

A dohányzási szokások megváltozását látva az angol közegészségügyi hivatal, a PHE (Public Health England) most a sodort cigarettát állítja megelőző, figyelmeztető kampánya középpontjába. “Sokan úgy kezdenek el sodort cigarettát szívni, hogy tudomásuk sincs arról, hogy az ugyanolyan káros, mint a dobozban kapható, gyári cigaretta” – hansúlyozza a problémát Dame Sally Davies brit közegészségügyi szakértő. “A felméréseink azt mutatják, hogy az emberek többsége azt hiszi, a sodort cigaretta kevésbé káros. Ez azonban tévedés.” A kézzel sodort cigaretta ugyanolyan káros, mint a gyári – amennyiben ugyanolyan mennyiségű dohányt tartalmaz. Éppen ezért Nagy-Britanniában 2015 januárjától elsősorban a sodort cigaretták ellen kampányolnak online és óriásplakátokon is.

A dohány – akár kézzel sodorjuk, akár a gyárban tekerik be a cigarettapapírba – ugyanolyan káros: ezt kell tudatosítani az emberekben. A kampány a dohányzás egészségkárosító hatásait emeli ki: az agyra, a csontokra, az izomzatra, a fogakra és a szemekre gyakorolt káros hatásokat. A PHE legújabb adatai szerint a dohányosoknak 59 százalékkal nagyobb az esélyük arra, hogy Alzheimer-kórban szenvedjenek, és 53 százalékkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy valamilyen kognitív károsodásuk legyen. Ezen kívül a dohányosok bármilyen betegségből lassabban gyógyulnak fel, megnövekszik náluk a háti és nyaki fájdalmak valószínűsége, 79 százalékkal nő a krónikus hátfájás, és 114 százalékkal a mozgást is korlátozó derékfájás valószínűsége. A dohányosoknak 25 százalékkal nagyobb az esélyük a csonttörésre, és 40 százalékkal növekszik meg esetükben a csípőtörés esélye.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Ételfüggőséget okozhat a pizza?A pikkelysömörért is a dohányzás okolható?A becsültnél sokkal többen halnak bele a dohányzásbaRovatok: ÉletmódTelepülés: Nagy-BritanniaCímkék: dohányzás, Anglia, egészség, káros szenvedély, egészségtelen életmódForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »