Kézművesek országos vándorkiállítása Léván

Kézművesek országos vándorkiállítása Léván

Értékes válogatás készült a szlovákiai magyar kézművesek alkotásaiból, amelyet a közelmúltban mutattak be a Barsi Múzeumban.

A hagyományos alapanyagokat használó, ősi jelképeket, régi mintákat bemutató alkotók második alkalommal vehettek részt a Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetség és a Felvidéki Magyar Hagyományos Kézművesek Fóruma által meghirdetett pályázaton. A Magyar kézművesség a Felvidéken 2019 elnevezésű vándorkiállításon a legjobb pályamunkákat láthatják. „A pályamunkák egy-egy tájegység népi motívumkincsét alkalmazó vagy azt felhasználó alkotások lehetnek, de helyet kapnak a „továbbgondolt” tárgyak is. Megjeleníthetők a Kárpát-medence bármely néprajzi egységének hagyományait tükröző alkotások. További követelmény, hogy az alapanyag legyen hagyományos, a technológia kövesse ezeket a hagyományokat, a modern szerszámok használata által az alkotás ne veszítse el jellegét” – olvashatók a szigorú kritériumok a pályázati felhívásban. A vándorkiállítást október 6-ig tekinthetik meg a látogatók a Barsi Múzeum Kapitány-házában. 2018-ban harminckét kézműves 152 alkotással nevezett be a versenybe, a pályázók kreativitását, eredetiségét dicséri, hogy a beadott anyag csaknem hetven százalékát javasolta a zsűri bemutatásra. Tavaly a füleki várban mutatták be első alkalommal az alkotásokat. Göbő Sándor a Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetség elnökségi tagja elmondta, a hagyományos kézművesek egyfajta hidat építenek a múlt és a jövő között, munka mellett, szabadidejükben komoly értéket alkotnak. „Nem véletlen, hogy a kiállítók többsége az ország keleti részéből való, mivel ott már régóta működik a Gömöri Kézművesek Társulása. Ebben az évben negyvennyolc kézműves mintegy kétszáz darabjából válogatott a zsűri, és száznegyven alkotást mutathatunk be” – mondta Göbő Sándor. A lévai várban láthatók felesége, Göbő Judit gyöngyékszerei is. Különleges darabok találhatók a lévai tárlaton. A Rozsnyó melletti Szilicén élő Bastyúr Jaroslav úgy készíti kolompjait, ahogyan azt csak az édesapja és a nagyapja tudta, mindketten kovácsmesterekként dolgoztak, apáról fiúra örökítették a szakma fortélyait. A gömörsídi Benko Pál a füleki Motolla Kézműves Baráti Kör és a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének is tagja. A biológia szakos pedagógus emellett a Felvidéki Hagyományos Kézművesek Fórumának egyik alapítója. A gyékénykötés mellett hagyományos lakás- és szakrális textíliákat készít, a lévai kiállításon a mennyezetkazetta alkotásait csodálhatja meg a közönség. Vert csipkét, agyagkorsókat, bőrtarisznyákat, fonott kosarakat, hímes tojásokat is láthatnak a látogatók. Bemutatják a szepsi Lukács János fából faragott alkotásait, valamint a rozsnyói Slíž Róbert bronzból öntött harangjait. A Zoboralji Örökség Őrzőinek hímző- és viseletkészítő műhelyéből szebbnél szebb ruhák kerültek a Barsi Múzeumban.

Hírdetés

A kiállítás szervezői köszönetet mondtak Ján Danonak a megyei fenntartású múzeum igazgatójának, amiért nyitott volt a kézművesek bemutatására, valamint Novák Margaréta régésznek, történésznek és Peter Pleva konzervátornak, akik segítettek az anyag összeállításával, bemutatásával.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »