Kezdődik a metróberuházás

Napokon belül aláírhatjuk a szerződést az M3-as metró felújításának tervezésére a közbeszerzési pályázaton közösen nyertes Főmterv Zrt.-vel és az Uvaterv Zrt.-vel – közölte lapunk kérdésére Bolla Tibor, a Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV) vezérigazgatója. Hozzátette: miután a Fővárosi Közgyűlés április végén elfogadta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a közlekedési társaság közötti támogatási szerződést, amelyet május elején alá is írtak, legkésőbb június végéig kiírják a közbeszerzési pályázatot a kivitelezésre is.

A kormányzati elképzelések szerint a 140 milliárd forintos beruházás jelentős részére uniós forrásokat fordítanak. Amennyiben az Európai Bizottság nem teljes egészében támogatná a metrófelújítást, a kormány döntése alapján a fennmaradó részt az állam pótolja. Az elfogadott pontos ütemterv szerint az idén novemberben kezdődnének a tényleges munkálatok, amelynek során teljesen kicserélik a 3-as metró vonalán a síneket, felújítják a biztosítóberendezéseket és az irányító központokat, bővítik az állomásokat.

Az oroszországi Metrovagonmas gyárában felújítandó 222 metrókocsi prototípusa a hetekben érkezik Budapestre.

A kétmilliárd forintos munka során a Főmtervnek és az Uvatervnek a Közbeszerzési Értesítőben nemrég megjelent eredményhirdetés szerint a teljes kiviteli terveket három hónap alatt kell elkészíteniük. A BKV a 17,3 kilométeres vonal felújításán belül terveket vár a Deák téri összekötő vágány részleges, 19 metróállomás teljes felújítására Újpest központtól a Határ útig. Ugyancsak részleges felújítási terv készül a Kőbánya–Kispest felszíni állomásra, a Kőér utcai járműtelepre és a Szabó Ervin téri diszpécserház átalakítására.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 19.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »