Kezdődik a görög nemzetiszocialista párt, az Arany Hajnal vezetőjének pere

Kezdődik a görög nemzetiszocialista párt, az Arany Hajnal vezetőjének pere

Éveken át tartó nyomozás és több száz tanú meghallgatása után szerdán megkezdődik az Arany Hajnal vezetője és több társa elleni per Athénben.

A pártot még a hetvesen évek végén alapított Nikólaosz Mihaloliákosz és sokáig nem nőt túl a radikális parlamenten kívüli csoportnál. 2012-re viszont a migránsinvázió nyomán annyira megnőtt a támogatottsága, hogy 21 képviselői helyet szerzett a 300 fős görög parlamentben. Népszerűségét a gazdasági válságnak növelte.

A 61 éves Nikólaosz Mihaloliákosz azzal vádolják, hogy felelős a 2013-ban lezajlott bevándorlók elleni rajtaütésekért és a szélsőbaloldali rapper, Pavlosz Füsszasz meggyilkolásáért. A vállaltan harcos antifasiszta, a szélsőjobboldalt évek óta provokáló zenészt az utcán lincselték meg, legalább 60an támadtak rá és végül leszúrták.

A most kezdődő pernek több mint 70 vádlottja van, akiket különböző bűncselekményekért 6-tól akár 20 éves börtönbüntetésre is ítélhetnek.

A rapper halála és az Arany Hajnal támogatottságának erősödése felzaklatta a nemzetközi zsidóságot, országszerte egymást érték a nemzetiszocialista és az antifasiszta tüntetések.

Hírdetés

A közel-keleti és afrikai migránsinvázió és az azt övező idegenellenes hangulat sokáig fenn tudta tartani az Arany Hajnal népszerűségét. 2014-ben csaknem 10 százalékot szerzett az Európai Parlamenti választásokon és küldhetett három képviselőt Brüsszelbe.

Az elmúlt években veszített ugyan az erejéből, de a pártnak még most is 17 képviselője van a görög parlament ellenzéki oldalán.

A párt vezetője ma már visszautasítja, hogy a szervezettségük a német nemzetiszocialista pártéra hasonlít, de fiatalon még feltétlen híve volt a német nemzetiszocializmusnak:

Mindemellett a párt egyáltalán nem titkolt szlogenje a “Vér és becsület”, ami a Hitlerjugend jelmondata volt és az Ian Stuard Donaldson alapította nemzetiszocialista Blood and Honour hálózat neve is egyben.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »