Kezdődhet az ajvékolás: megalakult az új osztrák kormány

Kurz és Strache megegyezett: koalíciós megállapodást kötött a nevében konzervatív ÖVP és az egykor radikális FPÖ.

Koalíciós megállapodást kötött péntek este Ausztriában a kormányalakításra készülő konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) és az egykor radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) – jelentették a pártvezetőkre hivatkozva Bécsből a hírügynökségek.

Alexander Van der Bellen osztrák államfő szombatra kérette magához a két párt vezetőjét, Sebastian Kurzot és Heinz-Christian Strachét, hogy hivatalosan megerősítsék előtte a megállapodás tényét – a kormány valószínűleg hétfőn alakul meg.

Hírdetés

Az október 15-i parlamenti választásokon Kurz Néppártja kapta a legtöbb szavazatot. Kurz a most távozó, a szociáldemokratákkal közösen alkotott kormányban miniszteri tisztséget töltött be: ő irányította a külügyeket.

A Zsidó Világkongresszus (WJC) egyébként még választások estéjén “óva intett” attól, hogy részt vegyen a következő osztrák kormánykoalícióban az Osztrák Szabadságpárt, vagyis szerintük egy olyan szélsőséges párt, amely “pártolja a rasszizmust és az antiszemitizmust”, illetve “indulatokat szít a kisebbségek ellen”.

Az FPÖ legutóbb 2000-ben képviseltette magát a szövetségi kormányban, jelenleg pedig két osztrák tartomány vezetésében vesz részt.

MTI


Forrás:ultrainfo.hu
Tovább a cikkre »