Kézdivásárhely: a városzászlót is el kell távolítani

Kézdivásárhely: a városzászlót is el kell távolítani

Miután a brassói táblabíróságon végleges ítélet született arról, hogy a kézdivásárhelyi egykori hadapród iskola elől el kell távolítani a székely zászlókat – a zászlók egyelőre még a helyükön vannak, de tegnap Bokor Tibor polgármester ultimátumot kapott azok levételére –, tegnap a városvezető közölte, hogy július 6-án a brassói táblabíróság elutasította azt a fellebbezését, amit a városzászló kapcsán nyújtott be alperesként.

A végleges ítélet arra kötelezi a céhes város polgármesterét, hogy távolítsa el a városháza épületéről és más közterületről a város hivatalosan elfogadott zászlóját. A pert a városzászló miatt Bokor Tibor polgármester ellen múlt év novemberében kezdeményezte a szolgálatos feljelentő, Dan Tanasă által vezetett Méltóságért Európában Polgári Egyesület, azt hozva fel indokként, hogy a helyi tanács által elfogadott városzászló „kizárólag csak a helyi magyar közösséget jelképezi”. Dan Tanasă blogján azzal fenyegetőzik, hogy a következő napokban ellenőrizni fogja, hogy Bokor Tibor eleget tett-e a felszólításnak, ellenkező esetben megbüntetését fogja kérni.

A polgármester azt is közölte, hogy a kormánymegbízott is gáncsoskodott, Sebastian Cucu prefektusnak rá kell bólintania a városzászló-tervezetre ahhoz, hogy a kormány elfogadja. Hiába tartotta be a leköszönt önkormányzat az erre vonatkozó törvény minden pontját, és törvényesen fogadta el a városzászlót, egyelőre nem használhatják azt. Következő lépésként átiratot küldenek a kormányhivatalhoz, amelyben kérik, hogy nézzék át alaposabban a csatolt iratokat, és elemezzék azok törvényességét.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »