Kezdik komolyan venni a törökök a terroristákat

Kezdik komolyan venni a törökök a terroristákat

Nemrég még nem beszéltek az Iszlám Államról, mára a titkosszolgálatok pluszforrásokat kapnak Törökországban. A cél világos: meg kell akadályozni, hogy külföldiek csatlakozzanak a terrorszervezethez.

A korábbiaktól eltérően egyre komolyabban fellép Törökország azokkal a személyekkel szemben, akik innen akarnak beszivárogni Szíriába és Irakba, hogy csatlakozzanak az Iszlám Állam nevű radikális iszlamista terrorszervezethez. A közelmúltban titkos megfigyelőcsapatokat telepítettek a török hatóságok a repterekre, miközben kerítést húztak a szíriai határ bizonyos szakaszaira és pluszforrást biztosítottak kémeiknek arra, hogy lehallgassák az országba érkezettek és a potenciális iszlámállamosok közötti kommunikációt – írja beszámolójában a The Washington Post.

Az amerikai kapcsolat

Törökország szorosabbra fűzte a szálakat az amerikai CIA-vel is, utóbbi vezetője többször is járt Ankarában a közelmúltban – legutóbb januárban, amikor terrorellenes intézkedésekről egyeztetett. A CIA és a török titkosszolgálat állítólag közös támaszpontot működtet a szíriai határ közelében, a CIA ráadásul drónokkal figyeli a szíriai oldalt.

Az amerikai hatóságok szerint a törökök egyre határozottabb fellépése hatékony: az Iszlám Állam külföldre irányuló toborzóakcióját sikerült visszavetni, egyharmadával kevesebb harcos érkezik, hogy csatlakozzon a terroristákhoz. Igaz, ezzel összefügg az is, hogy csökkent az IÁ területe a különféle erők légicsapásai és a kurd fegyveresek szárazföldi előrenyomulása miatt.

Új veszély

Obamáék szerint a törökök erélyesebb fellépése annak elismerése is egyben, hogy az Iszlám Állam komoly veszélyt jelent. Korábban úgy viselkedtek, hogy ha nem beszélnek a problémáról, az nem is létezik – mondta a washingtoni lapnak egy vezető amerikai tisztségviselő. Szerinte akkor változott meg a törökök hozzáállása, amikor Dél-Törökországban, Ankarában és Isztambulban is öngyilkos merényletek történtek. (A Washington Post cikke ugyan nem ejt szót róla, de érdemes megemlíteni, hogy egyesek szerint Recep Tayyip Erdogan fia olajüzleteket bonyolít az Iszlám Állammal.)

A törökök is elismerik, hogy nem a kurdok, hanem a Daesh – az elnevezésről bővebben itt olvashat – jelenti a fő veszélyt országukra. Sikeres fellépésüket segítette, hogy olyan terroristákat fogtak el, akik telefonszámokat adtak át a hatóságoknak – ezt már egy török titkosszolgálati munkatárs mondta a lapnak. Nemcsak az USA-ból, hanem a Charlie Hebdo elleni támadást követően Európából is kaptak adatokat potenciális terroristákról.

A számok

A törökök által összeállított terrorizmus-gyanú miatt keresett személyek listáján is megszaporodtak a nevek: 2014-ben még ötezer embert köröztek, tavaly év végére viszont már 37 ezer embert, akik 126 országból származtak. Olyan személyek szerepelnek a listán, akikről azt gyanítják, hogy csatlakozni akarnak az Iszlám Államhoz – 123 amerikai polgár is a feltartóztatandók között van.

A szíriai polgárháború 2011-es kezdete óta 3200 embert deportáltak ilyen indokokkal, további háromezren pedig arra várnak, hogy hazaküldjék őket. Ám összesen mintegy 35 ezer külföldi csatlakozott az Iszlám Államhoz az elmúlt években, közülük 6600-an nyugati országokból érkezhettek. Az összlétszám nagy része Törökországon keresztül surranhatott be Szíriába, ám az erélyesebb fellépés miatt egyre kevesebben jutnak át a török szűrőn.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »