Kezdetét vette a Nyári Kölcsey Pedagógusakadémia

Kezdetét vette a Nyári Kölcsey Pedagógusakadémia

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) ismét megszervezte a Nyári Kölcsey Pedagógusakadémiát, amelynek helyszíne ezúttal is a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola. A 30 órás továbbképzés augusztus 8–12. között valósul meg.

Az akadémia 2022-ben az „Egy lépéssel közelebb Európához” címet kapta. A résztvevők a következő témakörökben hallhatnak előadásokat és vehetnek részt gyakorlati képzéseken:

  • Nyelvek és kultúrák az oktatásban az EU-ban és Ukrajnában
  • Az oktatás digitalizációja
  • Lehet élmény a tanulás
  • A háború okozta sérüléseket enyhítő válaszok gyakorló pszichológusoktól

Hírdetés

A résztvevőket Orosz Ildikó, a KMPSZ és a Rákóczi-főiskola elnöke köszöntötte, aki előadását a tanterv fogalma köré szervezte. A gyakorlati megközelítéssel és példákkal tarkított előadásban a hangsúly a tanterv műfajának fogalmára, felépítésére, szerkezetére, a tanítás-tanulás rendszerelméletű modelljeire, az oktatási-nevelési folyamatokra, kompetenciafejlesztésre esett. Orosz Ildikó emellett kiemelte a KMPSZ lényeges szerepét az anyanyelvi oktatás folyamatának fejlesztésében és vívmányait a magyar iskolák anyanyelvi oktatásának biztosítására.

Csernicskó István, a Rákóczi-főiskola rektora A nyelvoktatás és az oktatás nyelve az EU határozatainak tükrében és Ukrajnában. Az államnyelvoktatás koncepciójának tervezete az EU-s szempontok alapján Ukrajnában címmel tartott előadást. Beszédében rávilágított az Európai Unió és Ukrajna kisebbségi nyelvhasználatának és -oktatásának különbségeire, a nyelvi jogok és az anyanyelvi oktatás szűkítésének következményeire.

A nap további részében Beregszászi Anikó, a Rákóczi-főiskola filológia tanszékének vezetője, Váradi Natália, a főiskola docense és a Felnőttképzési Központ igazgatója, Csurman Anikó koordinátor, Karmacsi Zoltán docens és Márkus Anita docens előadásait hallhatják a résztvevők.

Az első napot filmvetítéssel zárják a szervezők.

Forrás: Karpatalja.ma

The post Kezdetét vette a Nyári Kölcsey Pedagógusakadémia appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »