Kezdeményezte a házelnök az LMP-s Demeter Márta nemzetbiztonsági felülvizsgálatát – a nap hírei

Kezdeményezte a házelnök az LMP-s Demeter Márta nemzetbiztonsági felülvizsgálatát az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatójánál – írja a Magyar Idők. A vizsgálat megindítását Kósa Lajos, a honvédelmi bizottság fideszes elnöke kérte Kövér Lászlótól. A honvédelmi bizottság LMP-s alelnöke korábban felvetette, hogy a miniszterelnök lányát szállították katonai gépen Ciprusról Budapestre, de a kormányzati tájékoztatás szerint egy tiszt hasonló nevű gyermeke utazott a gépen. Demeter Márta ellen személyes adattal visszaélés gyanúja miatt feljelentés is érkezett a Központi Nyomozó Főügyészségre.

A kormány célja az állami és a magán egészségügyi rendszer minél egyértelműbb szétválasztása – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence a témában rendezett budapesti konferencián hangsúlyozta: a folyamatnak azt kell eredményeznie, hogy a közkórházakban csak közellátást lehessen igénybe venni, a magánellátásoknak pedig csak a közkórházakon kívül van helye.

Polgári engedetlenségi mozgalmat indít az MSZP, ha a kormány szerdáig nem talál megoldást az országos hulladékgazdálkodási problémákra. Szaniszló Sándor szocialista képviselő azt mondta: arra kérik majd az elégedetlen embereket, hogy vigyék az Országházhoz az időben el nem szállított hulladékukat. A Jobbik arra szólította fel a kormányt, hogy ismerje el hulladékpolitikája bukását. A Liberálisok szerint az Orbán-rendszer már a lakosság alapvető igényeit sem tudja biztosítani.

Az új szíriai alaptörvényt megalkotó alkotmányozó bizottság létrehozását sürgette Recep Tayyip Erdogan török elnök a szíriai helyzetről Isztambulban tartott csúcstalálkozót követően. Angela Merkel német kancellár kijelentette: a szíriai polgárháború politikai megoldását az ENSZ keretein belül kell megtalálni. Emmanuel Macron francia államfő tartós tűzszünetet sürgetett az északnyugati Idlíbben a kormányerők és a térséget ellenőrző lázadók között. Vlagyimir Putyin orosz elnök hangsúlyozta: teljesen meg kell tisztítani Szíriát a radikális erőktől, amint az erőszakos cselekmények alábbhagytak a közel-keleti országban.

Hírdetés

Az Egyesült Államokban a legutóbbi hírek szerint 11 halálos áldozata és 6 sebesültje van az egyik pittsburghi zsinagóga mellett kitört lövöldözésnek. A hatóságok meglőtték az elkövetőt, egy 46 éves férfit, aki kórházba került. A hatóságok szerint a lövöldöző antiszemita jelszavakat kiabált, miközben tüzet nyitott a zsinagógában lévőkre.

Moszkvában emlékfalat avattak a sztálini megtorlások áldozatainak egyik temetőjében. Az egykori szovjet Belügyi Népbiztosság 1991-ben felfedezett különleges területén 1937 és 41 között 6609 politikai okokból kivégzett ember földi maradványait földelték el.

Őrizetbe vették a holtan talált sülysápi csecsemő anyját – közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság. A rendőrök emberölés megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást a 35 éves nő ellen. A rendőrség péntek este közölte, hogy holtan találtak egy négyhónapos gyermeket Sülysápon, egy családi házban.

A Nem történt semmi című film nyerte el a 63. Országos Függetlenfilm Fesztivál fődíját. Csoma Sándor, Balázs István Balázs és Knapp Dávid alkotása 28 film közül nyerte el az elismerést. A Magyar Művészeti Akadémia különdíját Tuza-Ritter Bernadett nyerte le. A legjobb dokumentumfilm díjával jutalmazták Csibi Lászlót Nussbaum 95736 című filmjéért.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »