Kezd magára találni az ipari termelés

Kezd magára találni az ipari termelés

Az ipari termelés volumene februárban 4,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) második becslése alapján, amelyben megerősítette a korábban publikált első adatot.

A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal. A feldolgozóipari alágak döntő többségében éves összehasonlításban bővülést mértek, viszont a legnagyobb súlyú járműgyártás kismértékben csökkent.

A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás az idén januárihoz képest 1,6 százalékkal nőtt – írta a KSH.

  • Az ipari export volumene 7,2 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál.
  • A feldolgozóipari exportértékesítés 32 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 1,6 százalékkal nőtt, míg
  • a 15 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 1,0 százalékkal mérséklődött.

Az ipar belföldi értékesítése 4,0, a feldolgozóiparé 8,9 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.

Az iparon belül döntő súlyt (97 százalék) képviselő feldolgozóipar termelése 3,7, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 11,1 a csekély súlyú bányászaté 26 százalékkal bővült.

Az előző havi növekedéssel szemben a legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 25 százalékát képviselő járműgyártás februárban 0,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A közúti gépjármű gyártás 0,4 százalékkal emelkedett, míg az alkatrészeké 4,8 százalékkal csökkent.

Hírdetés

A feldolgozóipari termelés 11 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 2,0 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül a jelentősebb elektronikus fogyasztási cikk gyártása 13,4 százalékkal bővült, a kisebb súlyú elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 12,8 százalékkal visszaesett.

A feldolgozóiparból 11 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 10,0 százalékkal emelkedett, mind a külpiaci, mind a hazai eladások növekedésének eredményeként. Három alágazatban csökkent a termelés, a húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártásában. A legerőteljesebben, 53 százalékkal a növényi, állati olaj gyártása bővült.

A legnagyobb mértékben, 14,4 százalékkal a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás emelkedett, elsősorban a belföldi értékesítés felfutása miatt, az export viszont csökkent.

Az ipari átlag felett, 10,7 százalékkal nőtt a gép, gépi berendezés gyártás is.

Gyorsult a növekedés üteme a közepes súlyú villamos berendezés gyártásban: februárban 9,0 százalékkal. Az akkumulátor, száraz elem gyártása 53 százalékkal nőtt, míg a villamos motor, áramfejlesztő, áramelosztó, -szabályozó készüléké 13,9 százalékkal csökkent.

A gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 1,6, a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 3,2 százalékkal emelkedett az egy évvel ezelőttihez viszonyítva.

A gyógyszergyártás 3,4 százalékkal csökkent.

Az ipari termelés Dél-Dunántúlon (5,6 százalékkal) és Nyugat-Dunántúlon (1,9 százalékkal) csökkent. A többi régióban 1,4 és 14,5 százalék közötti volumennövekedést regisztráltak, a legnagyobb mértékűt Pest régióban.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 4,3 százalékkal nagyobb volt a 2021. februárinál. Az új belföldi rendelések 4,5, az új exportrendelések 4,2 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány február végén 26 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

Az ipari termelés 2021. január-februárban az előző év azonos időszakához képest 6,6 százalékkal nőtt. Az összes értékesítés 61 százalékát adó külpiaci eladások volumene 6,9, a 39 százalékot képviselő hazai értékesítésé 8,5 százalékkal emelkedett.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »