Kevesebb lesz a villanyszámla? – Kiiktatják a fölösleges beruházások költségét

Kevesebb lesz a villanyszámla? – Kiiktatják a fölösleges beruházások költségét

Kiiktatják jövő évtől a villanyszámlákról az áramszolgáltatók által elvégzett fölösleges beruházások költségét, egyelőre ugyanis az energetikai vállalatok – az állami tulajdonban lévő Electrica, az olasz Enel, a német E.On és a cseh CEZ – minden, általuk elvégeztetett munkálat ellenértékét belefoglalják a számlába, azaz a végső fogyasztóval fizettetik ki. 

villanyszamla AB-4_b

A Hivatalos Közlönyben nemrég megjelent rendelet alapján azonban jövő évtől a szolgáltatóknak bizonyítaniuk kell, hogy a megvalósított fejlesztések ténylegesen hozzájárulnak a hálózat javulásához – például olcsóbb villamos energiát biztosítanak a fogyasztóknak, vagy hozzájárulnak az áramszünetek visszaszorításához.

A rendelet olyan hatáskört biztosít az illetékes hatóságoknak, elsősorban az Országos Energetikai Hatóságnak (ANRE), hogy a munkálatok szükségességének, költségeinek és a fogyasztókat érintő pozitív hatásainak részletezésére is felszólíthatják a szolgáltatókat. Nicolae Havrileţ, az ANRE elnöke a Digi 24 hírtelevízió tájékoztatása szerint úgy nyilatkozott: amennyiben a beruházás célja legalább 80 százalékban megvalósult, az energetikai vállalatok belefoglalhatják a költséget a számlákba, de ennél kisebb siker esetén nem számolhatják azt el az ügyfelek fele.

A rendelet a 2017-ben elkezdett fejlesztésekre, munkálatokra vonatkozik. A szolgáltatóknak jelenleg is be kell mutatniuk egy listát az ANRE-nek az elvégzett befektetésekről, de a hatóság nem vizsgálhatja felül, hogy a projektek mennyiben voltak hasznosak és hatékonyak.

A rendelet arra is kötelezi a szolgáltatókat, hogy a beruházásra költött összeg 5–10 százalékát a villamoshálózattal nem rendelkező települések közművesítésére fordítsák. A vállalatok ugyanakkor évente nem vásárolhatnak több gépkocsit, mint a már meglévő autóparkjukban található járművek 10 százaléka.

A Digi 24 arra is rámutatott, hogy az energiaszolgáltatók sokszor el sem végezték az általuk vállalt korszerűsítéseket, az ANRE adatai szerint például a tavalyi év első nyolc hónapjában 410 millió lej értékben fejlesztették a terjesztési hálózatot, ez pedig mindössze harmada a megígért beruházásnak. Az ország nyolc régiója közül a szolgáltatók Olténiában valósították meg a legtöbb projektet, de a vállalt befektetéseknek ott is csak felét végezték el.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »