Kevesebb lakás kivitelezését tervezik

Kevesebb lakás kivitelezését tervezik

Fut az építőipar szekere, de a lakásépí­tések szerződésállományának bővülése megtor­pant. Ezt egyértelműen a kedvezményes lakásáfa jövőjével kapcsolatos bizonytalanság számlájára írják az elemzők, akik szerint a magas bázis miatt lassan elfelejthetjük a hihetetlen bővülési számokat.

Továbbra is az éves várakozásokat felülmúlóan nő az építőipari termelés: a januári 43,2 százalék után februárban 26 százalékkal haladta meg az ágazat a saját tavalyi teljesítményét. Az első két hónap átlaga alapján 33,5 százalékkal nagyobb teljesítményt ért el az építőipar, mint egy éve – derül ki a KSH februári gyorsjelentéséből.

Februárban az épületek építésének volumene 19,8, az egyéb építményeké 40,1 százalékkal emelkedett. Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállománya februárban 92,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi volument. Februárban elsősorban közútfejlesztési munkákra kötöttek nagy értékű új szerződéseket.

A teljes új szerződésállomány volumene az előző évihez képest 0,7 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké viszont 45,9 százalékkal csökkent. Mindez – mint arra az elemzők is rámutatnak – már a lakásáfa miatt befékező fejlesztői magatartást jelzi, a 2019-es véghatáridő olyan közelségbe került, hogy a hátralévő időbe új projektek kivitelezése már nem fér bele.

Mindeközben az egyéb építmények építésére vonatkozó szerződések volumene 51,4 százalékkal emelkedett. Az épületek építésére vonatkozó szerződéseknél 4,3, az egyéb építményeknél 145,4 százalékkal lett magasabb a volumen, mint egy évvel ezelőtt.

Az építőipar idei teljesítményét szokatlanul tág határok közé várják a piaci szakértők. A kilátásokat illetően a legoptimistább a Takarékbank elemzője, Horváth András, aki 2018-ra 25 ezer lakás átadását és 25 százalékot meghaladó teljesítménynövekedést vár a tavaly kis híján 30 százalékkal bővült ágazattól. A növekedéshez szerinte egészséges szerkezetben mind a magán-, mind a kormányzati szektor beruházásai kiegyenlítetten hozzájárulnak.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »