Kevesebb embert szívott fel az amerikai munkaerőpiac

Kevesebb embert szívott fel az amerikai munkaerőpiac

Stabilan, de a vártnál kisebb mértékben nőtt a foglalkoztatás májusban az Egyesült Államokban – derült ki az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet szerdán közzétett adataiból.

A humánerőforrás-gazdálkodási, bérgazdálkodási és adózási szolgáltatásokat nyújtó intézet (Automatic Data Processing/ADP) kimutatása szerint az év ötödik hónapjában 178 ezerrel – a téli hónapok átlagánál kisebb mértékben – emelkedett a magánszektor nem mezőgazdasági ágazataiban foglalkoztatottak száma.

Piaci elemzők ennél nagyobb értéket, 190 ezres növekedést vártak májusra. Az áprilisra közölt 204 ezres növekedést lefelé, 163 ezerre módosította az ADP a felülvizsgálat után.

Hírdetés

Májusban a legfeljebb 49 alkalmazottat foglalkoztató kisvállalatoknál 38 ezerrel, az 50-499 alkalmazottat foglalkoztató középvállalatoknál 84 ezerrel, a nagyvállalatoknál pedig 56 ezerrel emelkedett a munkahelyek száma.

A növekedés közel kétharmada jutott a szolgáltatóipari szektorra (114 ezer), az árutermelésben pedig 64 ezerrel emelkedett a foglalkoztatottak száma. A feldolgozóiparban 14 ezerrel, az építőiparban 39 ezerrel, a nyersanyagipar-bányászatban pedig 11 ezerrel nőtt a létszám.

A számok azt mutatják, hogy a vállalatok egészséges ütemben bővítik munkavállalóik számát, de a munkanélküliek számának csökkenése miatt nehezebb megfelelő jelölteket találni a betöltendő állásokra, így tovább mérséklődhet a foglalkoztatottak számának növekedése.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala pénteken közli a gazdaság egészére vonatkozó májusi munkaerő-piaci adatait. Elemzők 185 ezres növekedést várnak az áprilisi 164 ezres emelkedés után.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »