Kevésbé pörög a Harley Davidson motorja

Kevésbé pörög a Harley Davidson motorja

Már látszanak a Donald Trump által kirobbantott vámháború negatív hatásai az egyik ikonikus áldozat, a Harley Davidson számain:

az amerikai motorgyártó bevétele a második negyedévben 3,3 százalékkal 1,525 milliárd dollárra csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Jó hír viszont, hogy a tényadat jócskán veri a Thomson Reuters 1,412 milliárdról szóló elemzői konszenzusát. Igaz, az Európai Unió a vas- és acéltermékekre kirótt amerikai extra védővámra válaszul csak június 22-től emelte a Harley-kat sújtó vámterhet 6-ról 31 százalékra, így ennek a valós hatását inkább a folyó negyedév végén lehet majd lemérni.

Az egy részvényre eső nyereség (EPS) az egy évvel korábbi 1,48 dollárról 1,45-ra csökkent, de így is 11 centtel jobb a vártnál. Az adózott eredmény 259-ről 242 millió dollárra, az üzemi haszonkulcs 20,1-ről 16 százalékra zsugorodott. Sőt, előrejelzésük szerint a vámok miatt 9-10 százalékra eshet vissza a marzs.

Hírdetés

Mindez nem zavarta meg a befektetőket, akik bő 4 százalékkal tolták feljebb a cég árfolyamát a tőzsdenyitásra készülve.

Európában a Harley 16 012 motort értékesített, 650-nel kevesebbet, mint a bázisidőszakban.

Afrikán kívül csak a meghatározónak aligha mondható latin-amerikai piacon tudtak javítani, ott 9,1 százalékkal 2569 darabra futott fel a forgalom. Összességében 3,6 százalékkal kevesebb, 78,4 ezer motort adtak el, vagyis 3 ezres a csökkenés, és akkor az elvárt növekedésről még szó sem esett. Tavaly 241,5 motort adtak el, az idei terv 231–236 ezer.

Matt Levatich elnök-vezérigazgató közölte, hogy a vállalat hosszú távú stratégiáját július 30-án mutatják be, ebből annyit árult el, hogy az új generációs Harley Davidsonokra globális márkaként tekintenek, gyártásuk Amerikán kívül is a célpiacaikhoz közel folyik majd. A 2027-ig szóló tervidőszakra száz új modellel számolnak, a bevétel fele pedig külföldről érkezne, szemben a mostani 40 százalékkal.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »