Kevés szemtanú tért vissza a doni pokolból

Kevés szemtanú tért vissza a doni pokolból

A regionális Limes -Anavum Honismereti Társulás kezdeményezésére tavaly emlékeztek meg először a “doni katasztrófáról” Párkányban. Az idén Szőgyénben folytatódott ez a hagyományteremtő céllal életre hívott  emlékezés, melynek különlegessége, hogy pontosan 75 éve 1943. január 12-13-án indította a szovjet hadsereg azt a nagy erejű támadást, amely a második világháború legnagyobb magyar katasztrófáját eredményezte. 

Bréda Tivadar a Limes-Anavum Honismereti Társulás elnöke elmondta,”egy hosszú molinóra 32 település hősi halottainak nevei kerültek, de nem csak a hősi halottakra, de a hadiárvákra, hadiözvegyekre és azokra is emlékezünk, akik visszatértek és tanúságot tettek az elképzelhetetlen szenvedésekről.”

A megemlékezés a Nagyboldogasszony-templomban kezdődött, ahol Farkas Zsolt atya szentmisét mutatott be a hősökért, és a kultúrház előtti emlékparkban folytatódott. Köszöntőjében Vígh Gábor polgármester elmondta,  a doni katasztrófa kapcsán minden elhunyt szőgyénire emlékezünk, akik a második világháborúban vesztették életüket. S mivel nagyon sokan a helyiek közül a doni harcokban estek el, ezért került annak idején a II. világháborús emlékmű alá egy marék föld is a Don folyó környékéről.

A történelmi visszaemlékezést Dr. Ravasz István alezredes, hadtörténész és muzeológus tartotta.

Az emlékezésen verset mondtak Méri Mátyás és ifj. Zsákovics László, Pálmai József pedig gyönyörű énekeivel gazdagította a műsort. Szívhez szólóak voltak a Nagyölved-Szőgyén aranysávos dalárda katonadalai, melyek nem egy emlékezőt megríkattak. Közreműködtek még az oroszkai Military Historical Musseum katonai hagyományőrzői, a 9. Vörössipkás Zászlóalj Felvidéki hagyományőrzői valamint a 32. sz. Szent Mihály Cserkészcsapat.

Hírdetés

Aki visszatért a Don poklából

A 22.00 óráig tartó virrasztáson felolvasták Fábián Ferenc (1920- 2013) visszaemlékezését, aki egyedüli szőgyéniként tért vissza a fagyos doni pokolból. Történetét 87 évesen mondta nekem diktafonra, amikor Elrabolt évek könyvhöz gyűjtöttem anyagot.

Részlet Feri bácsi történetéből:

Bokor Klára

Nyitókép: Körkép.sk/Bokor Klára


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »