Kevés cég dobta be az idén a törölközőt

Kevés cég dobta be az idén a törölközőt

Többéves mélypontra süllyedhet a magyarországi cégek megszűnésének száma, az idén eddig alig több, mint 15 ezren zártak be.

A z idén többéves mélypontra zuhanhat a cégek megszűnése a BCE Nemzeti Cégtár adatai szerint. A Budapesti Corvinus Egyetem és az Opten Informatikai Kft. közreműködésében létrejött gazdasági társaság adatai szerint 2018-ban eddig csak 15,3 ezer vállalkozás szűnt meg. Bár még csak júniust írunk, jó eséllyel a 2013-as szint alá süllyed a mutató, abban az évben alig több, mint 33 ezer cég dobta be a törölközőt, míg az elmúlt négy évben rendszerint évi 40-50 ezer.

Hírdetés

Általában nem a magyar tulajdonú vagy multinacionális hátterű nagyvállalatok szűnnek meg, de a mostani számok azt mutatják, hogy a hazai kis- és középvállalkozások is egyre inkább elégedettek lehetnek az üzleti környezettel, adózási feltételekkel. Ezt támasztja alá az is, hogy a megszűnések látványos csökkenésével egy időben dübörög a cégalapítási láz is: az idén már 11,8 ezer új vállalkozás született. Legutóbb 2013-ban hoztak létre legalább 30 ezer új céget (33,2 ezret), az azóta eltelt időben a mélypont 2015-re esett, 25 ezer új vállalkozással.

Ezekkel a folyamatokkal összhangban kedvező a cégek felszámolása terén látható trend is: az idén eddig 2,8 ezer vállalkozás került felszámolási eljárás alá, míg 2012 egészében 22,6 ezer – a Nemzeti Cégtár adatai szerint –, de tavaly már csak 6,8 ezer, és az idén további mérséklődés várható. Hasonló folyamat rajzolódik ki a csődeljárások terén is. Az idén eddig 16 ilyen eljárásról lehet tudni, tavaly 37-et, tavalyelőtt 52-t jegyeztek a 2013-as, csaknem 150 után.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »