Kevés a tűzoltó és a mentős: hiába költenek felszerelésre, ha nincs, aki használja

Kevés a tűzoltó és a mentős: hiába költenek felszerelésre, ha nincs, aki használja

Több ezer alkalmazottra lenne szüksége az Országos Készenléti Felügyelőségnek, Raed Arafat azonban bizakodó.
Óriási szakemberhiánnyal küzd az Országos Készenléti Felügyelőség (IGSU), amelynek több mint háromezer alkalmazottra lenne még szüksége az ideális működéshez. Raed Arafat, a belügyminisztérium katasztrófavédelemért felelős részlegének vezetője az IGSU 2017-es tevékenységének ismertetésekor beszélt arról, hogy a legfontosabb és legértékesebb tényező továbbra is a humánerőforrás, amely azonban „rohamosan öregszik”, ezért időben kell gondoskodni az utánpótlásról.

A rohammentő-szolgálatot (SMURD) a ‘90-es évek elején létrehozó Arafat úgy fogalmazott: hiába költenek felszerelésre, ha közben nincs elegendő, illetve megfelelően felkészített alkalmazottjuk.

A szakember ennek kapcsán üdvözölte a szaktárca tavalyi döntését, amellyel lecsökkentették a készenléti szakemberek felkészítési idejét, ennek nyomán idén mintegy 600-an kerülhetnek ki a tűzoltó-akadémiáról a tavalyi 200-hoz képest. Arafat arról is beszámolt: az elmúlt két évben csak EU-s alapokból 90 millió eurót költöttek felszerelésekre, a kormány pedig még további mintegy 100 millió eurós finanszírozást biztosított ugyancsak az Uniótól kapott pénzekből.

A volt egészségügyi államtitkár bizakodó a jövővel kapcsolatban, mint rámutatott: idén 500 új tűzoltóautót vásárolnak, amelyek egy részét már ebben az évben meg is kapják, és bízik benne, hogy két-három éven belül sikerül lecserélniük az összes, 30 évnél régebbi speciális járművet. „A tűzoltóautók több mint 40 százaléka 30 évesnél régebbi, erről többször beszéltünk, nem titkolózunk” – fogalmazott.

Azzal kapcsolatban azonban, hogy mikor terveznek hasonló beruházást a rohammentő-szolgálatnál is, Arafat mindössze annyit közölt: a lehetséges forrásokról tárgyalnak

az európai uniós alapokért felelős minisztérium illetékeseivel, szeretnék elérni, hogy 2020-ig 250 új SMURD-mentőautót vásároljanak. Holott a korszerűsítésre nagy szükség lenne, a SMURD alkalmazottai ugyanis rendszeresen panaszkodnak a szolgálat járműparkjára.

Január végén a Kolozs megyei SMURD vezetői számoltak be arról, hogy az autók és a bennük levő felszerelés is rendkívül idejétmúlt, közülük sok alig bírja a bevetéseket. Az illetékesek között azzal példálóztak, hogy nemrég egyszerűen nem tudott kórházba szállítani egy beteget az egyik mentőautó, mert az ajtókat nem lehetett becsukni, félő volt, hogy leesnek útközben. Ion Moldovan, a Kolozs megyei készenléti felügyelőség (ISU) vezetője akkor azt nyilatkozta: a sürgősségi esetekben használt járművek mintegy 60 százaléka elavult.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »