Kevés a gép az agráriumban

A magyar termelők a nyugati átlaghoz képest feleannyi mezőgéppel dolgoznak, és ez hatással van a gazdaság versenyképességére, ezért fontos lenne a gépesítés növelése – írja a Magyar Idők.

Fenyvesi László, a Mezőgépgyártók Országos Szövetségének főtitkára a lapnak elmondta, hogy a hazai gépesítettségi szint a nyugati 60 százalékát sem éri el.

A gépesítés jelentős hatással van a gazdaság versenyképességre, ezért is fontos, hogy a termelők minél korszerűbb berendezésekkel rendelkezzenek, vagy szövetkezetbe tömörülve használhassák őket – mutatott rá.

A magyar eszközállomány értéke eléri a 2500 milliárd forintot. Optimális esetben ezeket a gépeket tízévente cserélni kellene, azaz évente 250 milliárd forint értékű beruházásra lenne szükség – közölte Fenyves László, hozzátéve, hogy ezt a szintet messze nem érik el.

Szerinte az európai uniós támogatások is torzították a piacot, ugyanis a gazdák gyakran nem akkor és nem olyan eszközt vásároltak, amire szükségük volt, hanem amire pénzt lehetett nyerni.

Fenyvesi László a lapnak elmondta azt is, hogy egyre több exportlehetőséghez jut a magyar mezőgépgyártás, az évi 135-140 milliárd forint értékű forgalom bő 83 százalékát a külpiaci értékesítés adja.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »