Kettõbõl nulla: Dan Nica európai biztosi jelölését is visszadobták Brüsszelben

Hétfőn a román kormány benyújtotta az ajánlását ez európai biztosi pozícióra Dan Nica személyében. Mindhiába. Kedden Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke jelezte, hogy nem fogadja el Nica jelölését.

Minderről Mina Andrejeva, a Bizottság szóvívója számolt be a Digi24 csatornának.

A jelölés pozitív fogadtatásában valószínűleg nem segített túl sokat, hogy Nica érintett az úgynevezett Microsoft-botrányban, amely az elmúlt időszak egyik legjelentősebb korrupciós ügye.

Hírdetés

Nica mår a måsodik, akit a Dăncilă-kabinet javasol, miutån Rovana Plumbot von der Leyen ugyan elfogadta, de az Európai Parlament jogi bizottsåga (JURE) nem engedte åt a meghallgatåson, mert nem talålta rendben a vagyonnyilatkozatåt.

Úgy tűnik, a következő jelölt Gabriela Ciot lesz, aki jelenleg a külügyminisztérium államtitkára. Dăncilă korábban azt mondta, azért őt jelölik, mert az idei EU-elnökség megszervezésében tevékenyen részt vett, az pedig jól sikerült Romániának. Ugyanakkor Dăncilă szerint Ciot jól ismeri az európai intézményeket is.

Mint korábban többször megírtuk, Románia az európai bizottságban a közlekedési portfólióért fog felelni a következő öt évben. A JURE bizottság nem csak Plumb, hanem a korábbi magyar igazságügyi miniszter, Trócsányi László jelölést sem fogadta el. (hírszerk)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »