Ketten pályáznak a román olimpiai bizottság élére

Ketten pályáznak a román olimpiai bizottság élére

Két korábbi olimpiai bajnok, a vívószövetséget irányító Mihai Covaliu és a volt sportminiszter Gabriela Szabó pályázik a Román Olimpiai és Sportbizottság (COSR) élére a november 15-ei tisztújító közgyűlésen – véglegesedett hétfőn koraeste, amikor a nevezési határidő lezárult.

gabi-szabo_bGabriela Szabó

A testületet alelnökként, Alin Petrache augusztus 29-ei lemondása óta megbízott ügyvivőként vezető Nicu Vlad (súlyemelés) végül nem indul az elnökválasztáson, hanem újabb alelnöki mandátumért száll versenybe a sportlövőket irányító Sorin Babiival, a kézilabda-szövetséget elnöklő Alexandru Deduval, valamint az úszószervezet élén álló Camelia Poteckel együtt. A közgyűlésen, mint ismeretes, csak két alelnöki tisztség betöltéséről szavaznak, mert a harmadik poszt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagját, Octavian Morariut illeti meg.

Ami a végrehajtó bizottságot illeti, a jelenlegi tagok közül csak Elisabeta Lipă, Ana Pascu és Elena Frîncu nem adta le nevezését, hogy újabb mandátumot szerezzen, a lista viszont itt jóval hosszabb, mint az elnöki vagy alelnöki feladatkörre jelentkezőké. A szabadon lévő 14 helyre összesen 27-en pályáznak, de azt tudni kell, hogy az amúgy 20 tagú testületben – az elnök, a három alelnök, a főtitkár és a kincstárnok mellett – a nyári olimpiai sportágaknak öt, a téliekének két, az olimpiai sportélet személyiségeinek négy, a nem olimpiai sportágak szervezeteinek pedig egy képviselője lehet. A sportolók bizottságának elnöke – jelenleg Georgeta Andrunache – szintén egy helyet birtokol.

mihcovvvvr45_bMihai Covaliu

Az ötkarikás nyári sportágak szövetségeiből Gheorghe Vișan (röplabda), Cristinel Romanescu (asztalitenisz), Răzvan Pîrcălabu (birkózás), Irina Deleanu (ritmikus sportgimnasztika), Vasile Cîtea (ökölvívás), Ion Bîrlădeanu (kajak-kenu), Sandu Pop (evezés), Adrian Stoica (torna), Florentin Marinescu (küzdősportok, cselgáncs) és George Cosac (tenisz) indul. A téli sportágakat Puiu Gașpar (biatlon), Alexandru Hălăucă (jégkorong) és Ion Florian Ticu (bob és szánkó) képviseli, míg Sebastian Gabriel Toncean (testépítés), Marius Gane (alpinizmus), Nicolae Dobre (oinalabda), Valentin Amato Zaharia (kempo) és Sorin Avram Iacoban (sakk) a sport mindenkinek kategóriába sorolt szervezeteket képviselve pályázik tisztségre, míg George Boroi, Anișoara Cușmir Stanciu, Alina Dumitru, Doina Melinte, George Teșeleanu, Dan Gîrleanu, Georgeta Andrunache, Viorica Chermeș Susanu és Violeta Székely sportszemélyiségként száll versenybe.

A most véglegesített listát még a COSR Sorin Babii által vezetett etikai bizottságának is láttamoznia kell ahhoz, hogy a még regnáló végrehajtó bizottság október 27-ére várható ülésén érvényesnek nyilvánítsák.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »