Kétszeresére nő a gyermekpénz? Megvétózta a halasztást a parlament

Kétszeresére nő a gyermekpénz? Megvétózta a halasztást a parlament

Döntéshozó kamaraként elutasította szerdán a bukaresti képviselőház a közbeszédben egyszerűen csak gyermekpénzként emlegetett gyereknevelési támogatás megduplázásának augusztus 1-jéig való halasztását előíró sürgősségi kormányrendeletet.
Ez azt jelenti, hogy amennyiben Klaus Iohannis államfő kihirdeti a most elfogadott jogszabályt, úgy a kormánynak meg kell kétszereznie a kiskorúaknak járó juttatás összegét. Ami ennek nyomán elérné a havi 300 lejt, fogyatékkal élő gyerekek esetében pedig a 600 lejt.

Az államelnöknek húsz napja van a törvény aláírására, de vissza is küldheti azt a parlament elé.

Hírdetés

Mint ismert, a képviselőház tavaly decemberben fogadta el a támogatás összegének megkétszerezését előíró jogszabályt. A Nemzeti Liberális Párti (PNL) alkotta kormány azonban a 2020/2-es számú sürgősségi rendelettel az eredetileg megszabott 2020. február 1-jei határidőről 2020. augusztus 1-jére halasztotta volna az intézkedés hatályba lépését. Arra hivatkoztak, hogy a 2020-as állami büdzsé nem irányozza elő az intézkedés gyakorlatba ültetéséhez szükséges pénzösszeget, és meg kell várni a nyári költségvetés-kiigazítást. Most azonban az alsóházban 209 képviselő támogatta a tervezet elutasítását, 98-an tartózkodtak, és mindössze hárman voksoltak ellene.

Az alsóházi vitán az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselője, Lia Olguţa Vasilescu rámutatott, tavaly az ellenzék a költségvetési törvényhez benyújtott módosító javaslatban kérte a gyermekpénz összegének megduplázását, és az akkori kormány „nem panaszkodott”, hogy nincs pénz, megtalálták az ehhez szükséges anyagi erőforrásokat. „Most ugyanaz a helyzet állt elő, ezúttal azonban az ellenzék a gyermekpénz megduplázását előíró törvénnyel áll elő. Mi nem alkalmazhatatlan módosító javaslatot nyújtottunk be, mint önök, hanem megjelöljük a finanszírozási forrást is” – fogalmazott a volt munkaügyi miniszter, hozzátéve, az intézkedés nem 7-8 milliárd lejjel terheli meg a költségvetést, ahogyan a PNL állítja, hanem 3,2 millió lejjel.

Az RMDSZ is támogatta a tervezet elfogadásának elutasítását. Csép Éva Andrea, a szövetség munka- és szociális ügyekért felelős szakpolitikusa a sürgősségi kormányrendeletet elutasító törvénytervezet parlamenti vitáján elmondta, az RMDSZ nem ért egyet a gyermekpénz megemelésének halasztásával.  
A PNL képviselőházi frakcióvezetője, Florin Roman felszólalásában azt mondta, a liberálisok emelni fogják a nyugdíjakat és a gyermekpénzt is, ugyanakkor felszólította a PSD-t, hogy ne akadályozza a különnyugdíjak megadóztatásáról szóló módosító javaslat parlamenti elfogadását.

A gyermeknevelési pótlék megduplázásának augusztus 1-jéig való halasztását előíró sürgősségi kormányrendeletet korábban a szenátus is elutasította, a képviselőház döntéshozó kamaraként szavazott róla.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »