Kétszeresére emelték a Picasso-festményt eladni próbáló bankár büntetését

Kétszeresére emelték a Picasso-festményt eladni próbáló bankár büntetését

Súlyosbították az ítéletét annak az egykori spanyol bankvezérnek, aki saját Picasso-festményét akarta kicsempészni az országból.

Január közepén másfél év börtönre és 52,4 millió eurós (17,6 milliárd forintos) pénzbüntetésre ítélte Jaime Botín egykori bankvezért a madridi bíróság.

A férfi saját Picasso-festményét akarta kicsempészni az országból, hogy eladhassa. Most kedden viszont új ítéletet hirdettek, mert az ügyészség hibát talált a januáriban. Így 3 év börtönre és 91,7 millió euróra növelték a férfi büntetését.

Fontos tudni, hogy a 83 éves Botínt Spanyolország egyik leggazdagabb embereként tartják számon. Korábban a Bankinter elnöke és a Banco Santander alelnöke is volt.

Hírdetés

Azért volt problémás a terve saját Picassójával, mert azután próbálta meg illegálisan külföldre juttatni a képet, hogy arra kiviteli tilalmat rendelt el a spanyol kulturális minisztérium.

Az 1906-ban festett Fiatal női fej című alkotást a londoni Christie’s aukciósház árverezte volna el 2013 februárjában, de a minisztérium az ország számára is kiemelt történelmi és művészeti értéke miatt nem engedélyezte a festmény külföldre szállítását.

2015-ben aztán Botín saját jachtján Korzika szigetére vitette a műkincset, ahonnan repülővel juttatták volna el Genfbe, de a francia hatóságok a kikötői ellenőrzéskor rábukkantak és lefoglalták.

Idén januári ítéletében a bíróság a spanyol államra ruházta a festményt. A csaknem 24 millió euróra becsült Picasso-képet a madridi Zsófia királyné Múzeum raktárában őrzik bírósági letétben.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »