Kétszer drágább Rio Londonnál a magyar csapatnak

Kétszer drágább Rio Londonnál a magyar csapatnak

fotó: MTI

Rendkívül magasak a Rio de Janeiróban előre fizetendő szállásdíjak, az utazási kiadások, az esemény alatt használt eszközök előzetes díja és kauciója, emellett negatívan hatnak a kiadási oldalra a dollár és a brazil reál átváltási kondíciói is. Ezekkel indokolta a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) 2016-os évi költségvetésében, hogy az idei nyári játékokon (beleértve a paralimpiát) részt vevő magyar sportolókra dupla annyit költ, mint a négy évvel ezelőttire.

Míg Londont 570 millióból megúszta a MOB, addig Rióra 1,23 milliárdot irányzott elő, amiből 223 milliót a 2015-ös büdzséből spóroltak meg. Mivel az idén Londonhoz képest három versenyzővel többen, összesen 160-an indulhatnak, ez azt jelenti, hogy egy magyar sportoló riói szerepeltetése átlagban mintegy 8 millió forintba kerül, szemben a londoni 3,5 millióval.

Az egy főre jutó költség sokféle körülménytől függ – közölte a Világgazdaság érdeklődésére Géczi Marianna, a MOB osztályvezetője. Többek között attól, hogy a versenyzők milyen sportágakból jutottak ki a játékokra. Például a négy évvel ezelőttivel szemben az idén nem szerzett kvótát a 14 fős férfi kézilabda-válogatott, miközben egyéni sportolók ennél nagyobb számban képviseltetik magukat. A legnagyobb mértékben, egyaránt öt-öttel a sportlövők és a vívók létszáma nőtt, akiknek a technikai felszereltsége sokba kerül.

De az is emeli a költségeket, hogy a dél-amerikai időjárás szeszélyesebb a brit szigetországinál, a brazil közegészségügyi helyzet rosszabb, miközben a 2012-esnél jóval nagyobb terrorveszély miatt szigorúbb biztonsági követelmények teljesítése ugyancsak felsrófolhatta az árakat. További drágító tényező, hogy a riói olimpia szervezőbizottsága a négy évvel ezelőttinél magasabb versenyzési díjakat számít fel.

A doppingellenes harcra is több jut

A korábbi szint dupláját, évente 405 millió forintot fizet a MOB a Magyar Antidopping Csoportnak a következő négy évben. „Ez mindenképpen jelentős növekedés, amely hatékony segítséget nyújt a MOB-nak a doppingellenes küzdelem terén a zéró tolerancia elvének érvényesítésében” – indokolta a testület az emelést. Ez technikailag úgy valósul meg, hogy bár a doppingellenes tevékenység 2016. évi sportszakmai feladatainak finanszírozására
a költségvetési soron az előző évekhez hasonlóan változatlanul 187,7 millió szerepel, de a hiányzó 217,3 milliót az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős államtitkárságának fejezetéből pótolják ki. Ebből az összegből a MOB szerint évente legalább 1500 mintavételt lehet elvégezni, és még marad pénz az egyéb doppingellenes feladatokra is.

Ugyanakkor a MOB önszántából is többet költ. Egyrészt növelte az eredményes szerepléshez szükséges sportszakemberek számát. Másrészt több tanácsadót és előkészítő személyt utaztat ki, s reprezentációs ajándékokból is jóval többel készített, hogy meggyőzze az illetékeset, jövő szeptemberben Magyarországnak adják a 2024-es olimpia rendezési jogát.

A magyar csapat riói olimpiai szereplésének kiadásait a MOB állami támogatásból, a szponzoroktól kapott pénzekből és a nemzetközi szervezetek – a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és az Euró­pai Olimpiai Bizottság – dotáci­óiból finanszírozza. Utóbbiakból az idén az olimpiai mozgalommal összefüggő nemzetközi sportdiplomáciai feladatokkal összefüggő költségekre, NOB-ösztöndíjakra, valamint a MOB Iroda működési kiadásaira 247,1 milliót lehet fordítani. A MOB támogatói az olimpiai mozgalomhoz kapcsolódó feladatokat finanszírozzák, a közvetlen olimpiai felkészülésen kívül az ezzel összefüggő marketing- és kommunikációs tevékenység, az olimpiai mozgalomhoz közvetetten kapcsolódó kiadások forrását is biztosítják, a tervek szerint az idén 430,9 millió értékben.

Szerző: Csabai Károly


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »