Kétszáz halottat követelt a meghiúsított török államcsíny

Mintegy kétszázan meghaltak, csaknem 1200-an megsebesültek, országszerte pedig több mint 1500 katonát vettek őrizetbe a sikertelennek bizonyult törökországi államcsínykísérlet során, amelyet Erdogan államfő hazaárulásnak minősített.

Sikertelennek bizonyult puccskísérletet hajtottak végre Törökországban szombatra virradóra. Egy zűrzavaros, átláthatatlan éjszaka után Recep Tayyip Erdogan államfő Isztambulban nyilvánosan tett ígéretet arra, hogy a puccsistákat felelősségre vonják.

Erdogan – aki a puccskísérlet kirobbanásakor éppen nyaralt – szombatra virradóra kétszer is nyilatkozott, miközben sokáig nem lehetett tudni, hol is tartózkodik valójában. Először egyenes adásban szólalt meg a CNN Türk televízióban az egyik riporter mobiltelefonjáról. Akkor biztosította a lakosságot, hogy ő még mindig az ország államfője, és arra sarkallta az embereket, hogy tartsanak ki, menjenek ki az utcára. Leszögezte: a puccskísérletet a hadseregen belüli kisebb csoport hajtotta végre, úgy fogalmazott, hogy egy „párhuzamos struktúra” által bátorított lázadási kísérletről van szó.

Másodszor már az isztambuli repülőtéren beszélt az őt lelkesen fogadó tömeg előtt. Akkorra már úgy nyilatkozott: az ankarai vezetés meghiúsította a puccskísérletet, amelyet Törökország egysége ellen szerveztek, s akik ezt tették, „súlyos árat” fizetnek majd.

A BBC úgy tudja, a puccskísérlet ideje alatt közel 200-an meghaltak, csaknem 1200-an megsebesültek. Országszerte több mint 1500 katonát vettek őrizetbe, leváltották a hadsereg öt tábornokát és 29 ezredesét. Több forrás szerint Muharrem Köse ezredes, egykori vezérkari törzstiszt volt a hatalomátvételi kísérlet szervezője. Az Anadolu úgy tudja, hogy Kösét márciusban eltávolították a vezérkari törzsből.

Az al-Dzsazíra pánarab hírtévé tudósítója a helyszínről arról számolt be, hogy az éjszakai puccskísérlet után szombat reggelre visszatért a nyugalom Ankarában. Elmondása szerint a török főváros fölött még a légierő gépei járőröznek, de harcok zaját már több órája nem hallani. A dohai központú hírtévé honlapján arról számolt be, hogy a puccsisták már csak az ország néhány pontján tartják magukat.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »