Kétszáz gyermek vett részt a Nyíregyházi Egyházmegye tanodáinak találkozóján

Kétszáz gyermek vett részt a Nyíregyházi Egyházmegye tanodáinak találkozóján

Első alkalommal rendezték meg a tanodanapot augusztus 3-án Nyíregyházán, a Sóstói-erdőben. A rendezvény 230 résztvevőjével az egyházmegye szociális intézményeinek összefogásáról is tanúskodott.

„Ha összefogunk, többek és erősebbek vagyunk, Isten kegyelméből” – köszöntötte az egybegyűlteket Papp Tibor főhelynök. Ugyanis nemcsak a szociális iroda és a január óta a tanodákat irányító szervezet vette ki a részét a szervezői munkákból, hanem az egyházmegye többi más szociális intézménye is.

A hodászi Szent Miklós Ápoló-Gondozó Otthon többek között az ellátásban, az eszközök biztosításában, a Szent Miklós Gyermekvédelmi Intézmény a kézműveskedés, arcfestés, csillámtetoválás és a foci lebonyolításában, az öt tanoda az akadálypályák megvalósításában segített – sorolták a teljesség igénye nélkül Morvai Anikó és Pusztai László főszervezők.

A szülőkkel, szakmai és lelkivezetőkkel érkező kétszáz gyermek az önfeledt játékban tanulhatott szeretetről, kegyelemről, küzdelemről, bizalomról és önbecsülésről is, ám mindezt indirekt módon, azzal a módszerrel, amellyel a tanodák a hétköznapokban is működnek.

Az iskolában tanuló diákok szociális hátrányainak leküzdésére a tanoda a legalkalmasabb; a délelőtti tanulás elmélyítése és gyakorlása is mindig a tanodára hárult, főként azoknál a gyerekeknél, akiknek a családjában nem tudtak segíteni a szülők – emlékezett vissza Szabó Bernát Sándorné, az egyházmegyében működő tanodák szakmai koordinátora arra az időszakra, amikor még foglalkozásvezetőként kezdett dolgozni a tanodai közösségben. – Fontos, hogy a gyermekek, főként a felsősök kezét fogja egy felnőtt, aki megérezteti velük a tanulás ízét.

De a tanoda nem csupán délutáni napközi: a tanuláshoz, továbbtanuláshoz feltétlenül szükséges szociális kompetenciákat, képességeket fejlesztik. S mivel egyházi fenntartású intézményekről van szó, a tanodákban a teljes emberre tekintenek, odafigyelnek a lelki életre is.

Hírdetés

A korábbi két tanoda mellé januártól bekerültek a nyitott házak is, így ez évtől már öt (a máriapócsi, a tuzséri, a hodászi, a kántorjánosi és a huszár-telepi) tanoda részesül finanszírozásban. Ugyanakkor egy új szervezet is létrejött a tanodák irányítására, a Nyíregyházi Egyházmegye Tanoda Irányító Szervezete.

Szabó Bernát Sándorné arról is beszámolt, hogy az egyes településeken szorosan együttműködnek az egyházközségekkel, a családpasztoráció és a cigánypasztoráció is erősíti a tanodák munkáját. „Lelkileg vezetni és emberileg példaként állni a fiatalok előtt munkában és imádságban” – fogalmazta meg a szakmai koordinátor a tanodák legfőbb feladatát. A tanodák létjogosultságának ékes bizonyítéka a Sója-iskola első elballagott évfolyama: az iskola és tanoda összefogásának eredményeként minden végzett növendék továbbtanul.

Szép példája rajzolódott ki a tanodanapon az Egyház és civil szféra összefogásának is, hiszen a Szabolcsi Fiatalokért Egyesület munkatársai látványpalacsinta sütéssel, Szafi-koktéllal és buborékfocival járultak hozzá az esemény megrendezéséhez.

A csapatversenyek és a focibajnokságok eredményhirdetéseire megérkezett az egyházmegye főpásztora, Szocska A. Ábel püspök is.

Szöveg és fotó: P. Tóth Nóra/Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »