Kétségbeesetten igyekszik pótolni pénzügyi veszteségeit az Iszlám Állam

Újabb adókat kényszerül bevezetni az Iszlám Állam miután a területveszteségei miatt a terrorszervezet elesett az eddigi bevételeinek 30 százalékától. A szervezet éppen ezért bevezette, hogy a bizonyos parancsolatok megszegéséért járó testi fenyítést ki lehet váltani adott esetben pénzbüntetéssel is

Magyar Menedék - Badiny

Egy most nyilvánosságra hozott jelentés szerint az Iszlám Állam jelentős anyagi veszteségeket is szenved, miközben a koalíciós erők több elfoglalt területről is visszaszorították a dzsihadista szervezetetet.

Az IHS vezető elemzője elmondta, 2015 nyarán az iszlamista terrorszervezetnek még 80 millió dollár havi bevétele volt. Ez a szám 2016 márciusára 56 millió dollárra zuhant.
A jelentős területveszteségek miatt a naponta kitermelt 33 ezer hordónyi olajmennyiség lecsökkent 21 ezerre.

Ez többek között annak köszönhető, hogy az amerikai és orosz légicsapások folyamatosan nehezítették a kőolaj kitermelését.

A terrorállam bevételeinek 50 százaléka az adókból, az emberek tulajdonainak elkobzásából származott, míg a 43 százalékát az olajkitermelésből szerezték. A fennmaradó pár százalék a drogkereskedelemből, az elektromosság és más adományok értékesítéséből állt össze.

Ennek ellenére az Iszlám Állam még mindig egy olyan tényező a régióban, amely hosszú távon képes működni és veszélyt jelenteni – fogalmazott Carlino, a vezető elemző.
Az elmúlt 15 hónapban a szervezet a területeinek a 22 százalékát veszítette el. A fennhatósága alatt az egykori 9 millió fő helyett, most 6 millió fő van, ami értelemszerűen jelentősen lecsökkentette a szervezet adóbevételeit.

Az Iszlám Állam éppen ezért most új bevételi forrásokat keres a kiesett bevétel pótlására. Az új adónemek közé tartozik, a kamionosok megadóztatása, az elektronikai eszközök beszerelésének és megjavításának megadóztatása és az ún. kilépési díjak is, amelyet azoknak kell fizetni, akik el akarják hagyni a várost.
A szervezet mindemellett bevezette, hogy a bizonyos parancsolatok megszegéséért járó testi fenyítést ki lehet váltani adott esetben pénzbüntetéssel is.

guardian – atv – hunhír.info


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »