Kétnyelvű formanyomtatványok a járási hivatalokban

A kisebbségi kormánymegbízott hivatalából tájékoztatás érkezett szerkesztőségünkbe arra vonatkozóan, hogy a vállalkozók, illetve egyéni vállalkozók egyes járási hivatalokban már igényelhetnek magyar nyelvű formanyomtatványokat. A tájékoztatást az alábbiakban közöljük.

A Bukovszky László kisebbségi kormánymegbízott által létrehozott magyar nyelvi munkacsoport további formanyomtatványok magyar nyelvű fordítását készítette el a járási hivatalok részére. Idén augusztustól a természetes és jogi személyek vállalkozásának bejelentésére szolgáló nyomtatványon kívül további ötfajta kétnyelvű formanyomtatvány is rendelkezésre áll. Ezek a belügyminisztérium weboldalán érhetők el a vállalkozói alfejezetben, illetve személyesen igényelhetők az adott járási hivatalokban.

Hírdetés

A kisebbségi kormánymegbízott az akcióterv és az ehhez kapcsolódó rendelkezések értelmében megerősíti a kisebbségi nyelvhasználati jogok érvényesítését mind helyi önkormányzati, mind pedig államigazgatási szinten. Idén májusban bizonyos járási hivatalokban elindították a nyelvi kompetenciaképzést, további lépésként pedig hozzáférhetővé válnak a kétnyelvű formanyomtatványok.

A kisebbségi kormánybiztos célja, hogy a már lefordított formanyomtatványok belátható időn belül elérhetők legyenek a slovensko.sk oldalon is és folyamatosan bővüljenek a járási hivatalok és egyéb közigazgatási szervek ügyintézési formanyomtatványaival. Bukovszky László nagyra értékeli, hogy a kormány beruházásokért és digitalizációért felelős alelnökének hivatala, valamint a belügyminisztérium közigazgatási szekciója megoldást talált a kisebbségek, azon belül a magyar kisebbség nyelvhasználati jogainak érvényesítésére.

A formanyomtatványok a Szenci, Dunaszerdahelyi, Galántai, Vágsellyei, Komáromi, Érsekújvári (+ párkányi kihelyezett iroda), Rimaszombati és Rozsnyói Járási Hivatalokban használhatóak.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »