Kétmilliárdnyi kenőpénzt rakhatott el a BKV

A brit nyomozó hatóság vádirata szerint az Alstom 2006–2007-ben 2,2 milliárd forintnyi kenőpénzt juttatott két cégen keresztül a BKV-nak, hogy az Alstom nyerje a metrókocsitendert – írja az Index.

A híroldal szerint négy Alstom-vezető más, egyelőre meg nem nevezett gyanúsítottal együtt 2006. január 1. és 2007. október 18. között bűnszervezet tagjaiként korrupciós bűncselekményt megvalósítva 2,3 millió euróig terjedő összeget adtak, vagy beleegyeztek, hogy adnak a BKV Zrt. tisztviselője vagy tisztviselői, ügynökei részére.

Még ötmillió

Az összeget az Alstom és az osztrák Eurocontact Public Affairs GmbH között 2006. június 8-án létrejött tanácsadói megállapodás keretében járó díjnak álcázták, de ugyanez volt a szerepe a dán Hansen Consulting ApS-nek, amelyen keresztül több mint 5 millió euró juthatott a BKV-hoz. Azt akarták elérni, hogy az Alstomot részesítsék előnyben a budapesti metrókocsik tenderén.

Magyarországon az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomoz hivatali vesztegetés gyanúja miatt.

Az osztrák sajtó egyébként a kétezres évek második felében többször is foglalkozott azzal, hogy a Strabag építőipari konszern egyes magyar pártokat „pénzadományokkal” segített. Az Index szerint a 2006-os ausztriai választási kampányban merült fel először, hogy a Strabag konszern az Eurocontact nevű PR-cégen keresztül több millió eurós támogatást nyújtott a magyar szocialistáknak és szabad demokratáknak.

Nem is példátlan?

Az Alstom korábban is megpróbálhatott befolyásolni budapesti tendert: Atkári János volt főpolgármester-helyettes 2011-ben, a Hagyó-ügyben tett tanúvallomása szerint „aggályosnak mondható” befolyásolási kísérlet történhetett a 2002-es nagykörúti villamostender idején. Atkári szerint ugyanis Josef Bleckenwegner, az Európai Beruházási Bank akkori közép-európai ügyekért felelős vezetője az Alstom képviselőjével tárgyalt egy bécsi cukrászdában.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »