Kétmilliárd eurót követelt Kabul az afgán "menekültek" visszafogadásáért Németországból

Berlin még az idén megállapodást akar kötni Kabullal azoknak az afgán "menekülteknek" a visszatelepítéséről, akiknek a menedékkérelmét elutasították, vagy akik önként térnének vissza hazájukba – közölte szombaton a németországi belügyminisztérium.

A tárca rámutatott: a tárgyalásokon jó eredményeket értek el, akkor is, ha még nincs áttörés a közös nyilatkozat tartalmára vonatkozóan. Szeptember 1-jén tartották Berlinben a tárgyalások második fordulóját.

A Der Spiegel című németországi hetilap szombati száma szerint a tárgyalófeleknek sikerült megállapodniuk egy egyetértési nyilatkozat (Memorandum of Understanding) utolsó részleteiben is.

Eszerint Afganisztán a korábbiakhoz képest jóval egyszerűbb eljárással fogadná vissza azokat az állampolgárait, akiknek menedékkérelmét a német hatóságok elutasították, vagy akik önként térnének vissza hazájukba. Az afgán tárgyalási küldöttség emellett beleegyezett abba is – írja a lap –, hogy különjáratokkal, egyszerre legfeljebb 50 fős kontingensekben szállítsák vissza az embereket a közép-ázsiai országba.

Berlin ugyanakkor arról biztosított mindenkit a dokumentumban, hogy figyelembe veszi a kitoloncolásoknál a visszatérőkre, különösen pedig a nőkre és fiatalkorúakra leselkedő veszélyeket.

A Der Spiegel úgy tudja, hogy a tárgyalások elején az afgán tárgyaló fél közel kétmilliárd eurót (620 milliárd forintot) követelt a visszatérők befogadásához.

Németország ezt elutasította és rámutatott, hogy a közép-ázsiai ország évente 430 millió euró (133 milliárd forint) segélyt kap – derül ki a lapból.

Szaid Huszein Alemi Balkhi afgán menekültügyi- és visszatelepítési miniszter még áprilisban úgy nyilatkozott, hogy küszöbön áll a megállapodás Németországgal az illegális bevándorlók visszatelepítéséről.

A tárcavezető akkori információi szerint tavaly 250 ezer afgán keresett menedéket külföldön. Közülük mintegy 180 ezren Európát, azon belül is elsősorban Németországot választották.

(MTI nyomán)

Néhány afgán hír az elmúlt két hétből:

Négy gyereke előtt fojtotta meg feleségét az afgán az ígéret földjén – Magyarországon átmenekülőben kapták el

A hétvégi eset után nem engedik ki szállásukról este 8 után a fiatal molesztálógépeket az ausztriai Welsben

Ha fesztivál, akkor molesztálás – és igen, a Zsohár-zsánerek szabadlábon

Előzetesbe került a szegény afgán menekült, pedig ő csak türelmetlenné vált az elhúzódó ügyintézés miatt

Elvette a rendőr fegyverét egy afgán Szegeden, harapott is az ártatlan menekült


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »