Kétmilliárd eurót fizetnek azért, hogy az elutasított menedékkérők hazatérjenek – és ez tényleg nem vicc

Berlin még az idén megállapodást akar kötni Kabullal azoknak az afgán “menekülteknek” a visszatelepítéséről, akiknek a menedékkérelmét elutasították, vagy akik önként térnének vissza hazájukba – közölte szombaton a németországi belügyminisztérium.

Magyar Menedék - Ősmagyar

A tárca rámutatott: a tárgyalásokon jó eredményeket értek el, akkor is, ha még nincs áttörés a közös nyilatkozat tartalmára vonatkozóan. Szeptember 1-jén tartották Berlinben a tárgyalások második fordulóját. A Der Spiegel című németországi hetilap szombati száma szerint a tárgyalófeleknek sikerült megállapodniuk egy egyetértési nyilatkozat (Memorandum of Understanding) utolsó részleteiben is. Hazatérés után meg indulhatnak is vissza (afgánok tevén – illusztráció) Eszerint Afganisztán a korábbiakhoz képest jóval egyszerűbb eljárással fogadná vissza azokat az állampolgárait, akiknek menedékkérelmét a német hatóságok elutasították, vagy akik önként térnének vissza hazájukba.

Az afgán tárgyalási küldöttség emellett beleegyezett abba is – írja a lap –, hogy különjáratokkal, egyszerre legfeljebb 50 fős kontingensekben szállítsák vissza az embereket a közép-ázsiai országba. Berlin ugyanakkor arról biztosított mindenkit a dokumentumban, hogy figyelembe veszi a kitoloncolásoknál a visszatérőkre, különösen pedig a nőkre és fiatalkorúakra leselkedő veszélyeket.

A Der Spiegel úgy tudja, hogy a tárgyalások elején az afgán tárgyaló fél közel kétmilliárd eurót (620 milliárd forintot) követelt a visszatérők befogadásához. Németország ezt elutasította és rámutatott, hogy a közép-ázsiai ország évente 430 millió euró (133 milliárd forint) segélyt kap – derül ki a lapból. Szaid Huszein Alemi Balkhi afgán menekültügyi- és visszatelepítési miniszter még áprilisban úgy nyilatkozott, hogy küszöbön áll a megállapodás Németországgal az illegális bevándorlók visszatelepítéséről.

A tárcavezető akkori információi szerint tavaly 250 ezer afgán keresett menedéket külföldön. Közülük mintegy 180 ezren Európát, azon belül is elsősorban Németországot választották.

mti


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »