Kétharmad kell a terrorveszély kihirdetéséhez

A Honvédelmi Minisztériumban lefolytatott alaptörvény-módosítási egyeztetések nyomán újabb különleges jogrendként bekerülhet az alkotmányba a terrorveszélyhelyzet – jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján a honvédelmi miniszter Budapesten.

Simicskó István elmondta: a tervezet szerint terrortámadás, illetve súlyos, közvetlen terrorfenyegetettség esetén a kormány kezdeményezésére az Országgyűlés kétharmaddal hirdetheti ki a terrorveszélyhelyzetet, amely így új, hatodik különleges jogrend lehet az alaptörvényben. Ennek nyomán a kormány legfeljebb tizenöt napra kapna felhatalmazást arra, hogy a szükséges rendkívüli intézkedéseket megtegye. A miniszter szerint ezzel a kormány „kellő mértékű, de nem túl nagy” mozgásteret kap ahhoz, hogy a magyarok biztonságát szolgálja.

Pintér Sándor belügyminiszter és Simicskó István honvédelmi miniszter március 24-én jelentette be, hogy egy terrorizmus elleni intézkedéscsomag alkotásáról döntött a kormány. A Belügyminisztériumban több alkalommal tartott ötpárti és szakértői egyeztetéseket követően a BM terrorellenes javaslatcsomagját Pintér Sándor kedden nyújtotta be az Országgyűlésnek.

Simicskó eredményesnek nevezte a tárgyalást

A honvédelmi miniszter – a korábbi egyeztetéseket folytatva – péntekre hívta össze ismét a parlamenti frakcióval rendelkező pártok képviselőit a Magyar Honvédség terrorhelyzetben való bevetéséhez szükséges alaptörvény-módosítási javaslatról szóló egyeztetésre. A tárcavezető sajnálatát fejezte ki, hogy az eredetileg ötpártira tervezett egyeztetésen az MSZP most sem vett részt, bár a normaszöveg-javaslatukat nekik is elküldték. Simicskó István azt mondta: a tárcához az elmúlt időszakban érkezett kifogásokat, módosítási javaslatokat áttekintették, jelentős részét be is építették a javaslatba. Az alaptörvény-módosítási javaslatot a Fidesz-frakció nyújtja be valószínűleg a jövő héten.

A honvédelmi miniszter kiemelte, hogy az ellenzéki pártoknak is felelősségük a magyar emberek biztonságának szolgálata, ezért reméli, hogy a javaslat a parlamentben is megkapja majd a szükséges támogatást.

Simicskó biztatónak és eredményesnek nevezte a pénteki tárgyalást. Hozzátette: most már mindenki látja és érzi a terrorizmussal szembeni fellépés szükségességét, valamennyi párt elismerte, hogy szükséges az alaptörvény módosítása.

Résztvevők

A megbeszélésen mások mellett részt vett Benkő Tibor honvéd vezérkari főnök, Kovács Zoltán kormányszóvivő, Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke, Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke, Vejkey Imre, a KDNP képviselője, Schiffer András, az LMP frakcióvezetője, Mirkóczki Ádám, a Jobbik képviselője, aki a parlament honvédelmi és nemzetbiztonsági bizottságának is tagja.

Az MSZP, miként a HM-ben tartott előző két egyeztetésen, most sem képviseltette magát. Tóbiás József elnök csütörtökön azt közölte az MTI-vel: a szocialista párt hétfői frakcióülésén alakítja ki álláspontját a HM alaptörvény-módosítási javaslatáról, ezért nem vesznek részt a pénteki egyeztetésen.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »