Kétfős űrhajó indult a kínai űrállomásra

Kína sikeresen felbocsátott a világűrbe hétfőn egy űrhajót, fedélzetén két asztronautával, akik egy hónapot fognak tölteni a Föld körül keringő kínai űrállomáson.

A Sendcsou-11 űrhajót a Hosszú Menetelés-2F típusú hordozórakétával indították útnak az északnyugat-kínai Csiucsüen űrközpontból. A rakéta kilenc és fél perccel később sikeresen Föld körüli pályára állt.

Kétfős személyzetet vitt az űrbe, egy ötven és egy 37 éves űrhajóst, akik számos kísérletet fognak végrehajtani az egy hónapja a Föld körül keringő Tienkung-2 űrállomáson. Két nap múlva dokkolnak az űrállomáshoz, amely egyelőre csak egy modulból áll, de szakértők fontos mérföldkőnek tartják a Marshoz készülő küldetéshez. Az űrmodulban 14 tudományos berendezés van, köztük a világ legnagyobb nagy érzékenységű gammasugárzás-érzékelője, amelyet kínai és európai mérnökök közösen fejlesztettek ki.

Az asztronauták különféle orvosi és biológiai kísérleteket fognak végrehajtani, illetve felkészítik az űreszközt a főmodul csatlakoztatására, amire két év múlva kerülne sor. Kína hatodszor küldött fel asztronautákat az űrbe, de a mostani űrmisszió lesz az eddigi leghosszabb.

Kína első űrállomását, a Tienkung-1-est 2011 szeptemberében indították Föld körüli pályára, és az idei év elején vonták ki a szolgálatból.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Térkép: Ide fog lezuhanni a Földre a 8 tonnás kínai űrállomás, elvesztették fölötte az irányítástKína elveszthette az irányítást az űrállomása fölött, ami 2017-ben a Földbe csapódhatEmberes holdmisszióra készül KínaRovatok: TudományTelepülés: KínaCímkék: tudomány, űrkutatás, világűr, űrhajó, űrállomás, Sendcsou-11, asztronautaForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »