Kétezer helyet biztosítanak a vidéki diákoknak a romániai egyetemeken

Kétezer helyet biztosítanak a vidéki diákoknak a romániai egyetemeken

Összesen kétezer helyet különítenek el a következő tanévtől az egyetemeken a vidéki végzős tanulók számára – közölte Valentin Popa oktatási miniszter.
A Suceaván tartózkodó tárcavezető az oktatástudományi világszervezet 19. kongresszusának hivatalos megnyitóján rámutatott, a kormány – idén első ízben – kétezer helyet különített el olyan jelentkezők számára, akik vidéki iskolában folytatták középiskolai tanulmányaikat.

„A kétezer elkülönített hely nem garancia arra, hogy be is fogják fejezni egyetemi tanulmányaikat,

de legalább hozzáférésük lesz olyan szakterületeken nyújtott képzésekhez, amelyekről talán nem is mertek álmodni, mint például az orvostan vagy a számítástechnika” – magyarázta Valentin Popa az Agerpres hírügynökség szerint. A miniszter rámutatott, tavaly hozzávetőlegesen háromezer, vidéki iskolába járt tanuló fejezte be középiskola tanulmányait, és 85–90 százalékuk a továbbtanulást választotta.

Hírdetés

Az oktatási miniszter arra is kitért: a vidéken élők körében alacsonyabb a korai fejlesztésben részt vevők aránya, és a városon élőkhöz képest háromszor többen hagyják ott idő előtt az iskolát.

„Az országos és nemzetközi szintfelmérőkön is gyengébben szerepelnek, ugyanakkor kisebb arányban vesznek részt a líceumi és egyetemi oktatásban” – hangsúlyozta a tárcavezető. Az oktatási miniszter beszámolt egy tervéről is, amelyet állítása szerint már a következő tanévtől gyakorlatba ültethetnek. Ennek lényege, hogy a városi iskolákban tanító, jól képzett és jól teljesítő pedagógusok vidéki iskolákban is vállalhatnak majd órákat jelentős anyagi ellenszolgáltatás fejében. A projektet európai uniós támogatásból finanszíroznák – tette hozzá Popa.

Korábban egyébként az oktatási tárca többek között a vidéki végzősök számára elkülönített egyetemi helyekkel indokolta, miért vontak meg tandíjmentes helyeket az ország neves felsőoktatási intézményeitől

– többek között a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetemtől (BBTE). A minisztérium magyarázata szerint ezeken az egyetemeken számos szakon maradtak üres helyek, ezért hatékonyabb, ha ezeket például a vidéki fiatalok számára különítik el.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »