Kétes minőségű ebéd az iskolai menzákon?

Kétes minőségű ebéd az iskolai menzákon?

Továbbra is szállít ételt iskolai és óvodai menzákra az a cég, amelyik a héten közös megegyezéssel megszüntette a szerződését az esztergomi Vaszary Kolos Kórházzal, és az intézmény szerint kétes minőségben végezte az élelmezést. A Hungast Zrt. látja el meleg étellel a város több oktatási intézményét, míg egyik vállalkozása óbudai iskolák menzájára szállít. A vállalkozás által szállított ételek nemrég tömeges megbetegedést okoztak, ráadásul elmarasztaló kormányhivatali határozat is született a cég ellen.

A héten bejárta a sajtót az a hír, hogy a Hungast Zrt. szerződésbontás miatt augusztus 1-jétől nem szállított meleg ételt az esztergomi kórházba. Ennek oka a cég szerint az volt, hogy az intézmény százmillió forintos tartozást halmozott fel. A kórház viszont úgy nyilatkozott a Hungastról, hogy „az egészségügyben országosan is kimagasló áron, igen sokszor kétséges minőségben” végezte az élelmezést. A cég azonban továbbra is szállít meleg ételt más közintézményekbe: Esztergom iskoláiba és 11 óvodába is tőlük jön az ebéd.

Júliusban jogerősen is bebizonyosodott, hogy a Hungast cégcsoport egyik vállalkozása, a Gyermekmenza Kft. áprilisban ételmérgezést okozó ebédet szállított több iskolába is. Az elsőfokú határozat ellen a cég még fellebbezett, ám végül a másodfokú eljárásban a Pest Megyei Kormányhivatal határozata is megállapította, hogy élelmiszer okozta a megbetegedéseket a III. kerületi Dr. Béres József Általános Iskolában, a Keve-Kiserdei Általános Iskola, valamint a Pais Dezső Általános Iskola tálalókonyháin. Legalább 250 gyermek betegedett meg. Mint kiderült, az elkészített húst nem sütötték meg elég alaposan, így az étel hasmenéses, hányásos betegséget váltott ki a gyerekeknél. A céget a kormányhivatal megbírságolta, a vizsgált 14 tálalókonyhából nyolccal szemben eljárás is indult.

Lapunk megkereste Óbuda-Békásmegyer önkormányzatát; afelől érdeklődtünk, hogy az esettel kapcsolatban felmondták-e a szerződést a céggel, ám mint megtudtuk, ez nem történt meg. A Gyermekmenza Kft. továbbra is vitatja a határozatot, és bírósági úton keres jogorvoslatot. Ezért, illetve a szolgáltatásra vonatkozó pozitív visszajelzések miatt az ügy lezártáig az önkormányzat nem mondja fel a szerződést – közölték válaszukban.

Kifejtették azt is, hogy a cég az esetek óta korrigálta a hibákat: a Pais Dezső Általános Iskolában az ételek elkészítése és legkésőbbi fogyasztási ideje közötti időt maximum négy órára csökkentették, a kétséges laboreredményű tisztítószereket pedig lecserélték.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 06.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »