Kétes dicsőség: majd 70%-kal nőtt február óta a munkanélküliség a Dunaszerdahelyi járásban

Kétes dicsőség: majd 70%-kal nőtt február óta a munkanélküliség a Dunaszerdahelyi járásban

Ahogy azt gazdasági szakemberek előre megjósolták, a koronavírus-járvány okozta gazdasági recesszióban ugrásszerűen megnőtt a munkanélküliség. Arra azonban kevesen gondoltak, hogy éppen a gazdaságilag stabilabb lábakon álló, az ország nyugati részén található járásokat érinti majd leginkább.

Egy nem rég megjelent, a Denník E által elemzett jelentés szerint a Dunaszerdahelyi és a Vágsellyei járás járt a legrosszabbul 67, illetve 61%-kal nőtt a munkanélküliség ezekben a járásokban. Ezek a számok még rosszabodhatnak is, hiszen a kéthónapos felmondási idő sokaknál csak május végével telik le, így a friss adatok még elkeserítőbb képet mutathatnak majd.

Február végén az országos regisztrált munkanélküliség 5,05%-ot mutatott, április végén viszont már 6,57%-on állt. Ha beleszámoljuk azokat, akik betegség miatt nem vállalhatnak munkát, hozzátartozójukat ápolják, vagy abszolvens gyakorlaton vesznek részt, a mutatók még rosszabbak (6,13%-ról 7,43%).

A Denník E adatai alapján a nyugati és az ország középső részén található járásokban változtak leginkább a munkanélküliségi mutatók. A Dunaszerdahelyi járásban februárban még az országos átlagtól messze lemaradva, 3,17%-os munkanélküliséget mértek, április végére azonban közel 70%-kal nőtt a munkanélküliek száma, meghaladta az 5 százalékot.

Sorsokra lefordítva a számadatot, közel ezerháromszáz ember veszítette el a munkáját az elmúlt két hónapban.

Hírdetés

Bár egyetlen járásban sem csökkent a munkanélküliség, vannak vidékek, ahol a nyugat-szlovákiai járásokétól messze elmaradó növekedést mértek. A Rozsnyói járásban például csak 3,4%-ot. Ettől függetlenül persze ez a járás egyébként is az ország egyik negatív rekordere, 15% körüli munkanélküliségi mutatója igen elkeserítő.

A dunaszerdahelyihez hasonló rossz mutatókkal bír az Érsekújvári járás is, itt is körülbelül 1300 ember kereshet magának új állást.

Adja magát a kérdés, miért a gazdaságilag erősebb járásokat érintette jobban a munkanélküliség?

A lap szerint ennek egyik kézenfekvő oka az lehet, hogy ezekben a járásokban több szolgáltató, vállalkozás (fodrászok, szórakoztatóközpontok, kultúrális intézmények, sportlétesítmények) működött, amelyeknek be kellett zárniuk a járvány miatt, így nyilván több ember is került utcára. Ráadásul ebben a régióban a fizetések, ezáltal pedig a munkáltatók által fizetett járulékok is magasabbak, viszont a munkáltatóknak juttatott állami segélyek mértéke ugyanakkora, mint keleten. Rögtön érthetővé válik a különbség.

Az adatsorokból az is kitűnik, hogy azokban a járásokban ugrott meg leginkább a munkanélküliség, ahol alacsony volt, ott pedig, ahol egyébként is kiugróan magas volt, már jóval kevésbé. Ez látható a fenti Dunaszerdahely – Rozsnyó összehasonlításban is.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »