Két új stratégia készül, változhat az alaptörvény

Két új stratégia készül, változhat az alaptörvény

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Nemzetnek adott interjújában bejelentette: két fontos dokumentum kerül idén az Országgyűlés elé.

„Tavaly újraalkottuk a honvédelemről és a honvédek jogállásáról szóló törvényeket, és létrehoztuk a honvédelmi alkalmazotti státuszt. Ezek a jogszabályváltozások mind együtt jártak a már említett illetményemelésekkel, munkavállalói garanciákkal, az érdekképviseletekkel történt megegyezéssel. Másrészről pedig a minisztérium és a honvédség szétválasztásának feltételeit teremtették meg. Idén két nagyon fontos dokumentum kerül a kormány és az Országgyűlés elé,

az egyik a Nemzeti biztonsági stratégia, a másik pedig a Nemzeti katonai stratégia.

Az alaptörvényben is lehet változás a különleges jogrendre vonatkozó passzusokban” – mondta az interjúban Németh Szilárd, aki szerint az új eljárásmódra az ellenzék decemberi magatartása miatt van szükség.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderő-fejlesztési program során olyan szerződéseket kell kötni, amelyek egyszerre szolgálják az ország gazdasági és katonai érdekeit.

Hírdetés

Ha a helyzet azt kívánja, akkor több ezer katonát tudnak azonnal a határra vezényelni

– tette hozzá.

Németh Szilárd úgy nyilatkozott, hogy a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium idei feladatai között meghatározó lesz a honvédelmi életpálya, a toborzás és a katonai képességek visszaszerzése, modernizálása. A honvédségnek 2019-ben rekordköltségvetése van, 513 milliárd forint, ebből 150 milliárd a fejlesztés.

Hozzátette: idén és még hosszú ideig a bevándorlás lesz a legnagyobb kihívás. A terrorveszély szempontjából is a migráció jelenti a legfőbb biztonsági kockázatot.

A parlamenti államtitkár kitért a magyar hadiipar újjáépítésére is, ezen a téren ugyancsak van előrelépés. Jelezte: tavaly év végén a honvédség egyes alakulatait már magyar fegyvergyárban összeszerelt 10 ezer darab kézifegyverrel látták el. A kiskunfélegyházi fegyvergyár licenc alapján kezdte meg a honvédség és a rendvédelmi erők számára gépkarabélyok, géppisztolyok és pisztolyok gyártását, és a fegyverek mellett azok NATO-kompatibilis lőszereit is itthon fogják előállítani.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »