Két új intézmény létrehozása is cél

Két új intézmény létrehozása is cél

Rigó Konrád, kulturális államtitkár kezdeményezésére a regionális és nemzeti kisebbségek kultúrájának fejlesztéséről egyeztettek Pozsonyban. A Kormány Kulturális Tanácsa és a Kulturális Minisztérium Kulturális Örökség és Kisebbségi Főosztály által szervezett ülésre a nemzetiségeket és a regionális kultúrát képviselő szakemberek részvételével került sor.

2020. február 19-én a kulturális minisztérium pozsonyi Fehér utcai épületében ülésezett a helyi, regionális és nemzeti kisebbségek kulturális stratégia munkacsoportja. A meghívott szakemberek a stratégia egyes pontjait – kiemelten a nemzeti kisebbségek kultúráját érintő kérdéseket – vitatták meg. “A regionális kultúrával és a Szlovákiában élő nemzetiségek kultúrájával stratégiai szinten foglalkozunk, amelyben kiemelt fontosságú szerepet kapnak a szélesebb szakmai körből érkező igények és javaslatok” – mondta Rigó Konrád nyitóbeszédében.

 

A regionális és nemzetiségi kisebbségek kultúrájának fejlesztésére irányuló stratégia kidolgozása 2018 óta folyik a kulturális minisztériumban. A régiókban megvalósuló participatív találkozásokat követően elkészült a koncepció, ami a helyzetelemzésen kívül a fejlesztésre irányuló célokat és irányvonalakat is felvázolja. A koncepció mellett a kormány 2019-ben kötelezte el magát, ami azt is jelenti, hogy az állam ebben a témában felmerülő feladatainak elemi alapjaként tekint a dokumentumra. 

 

Az ülésen a törvényi szabályozás szükségességéről, a támogatások rendszeréről és a finanszírozás kérdésének megoldásáról, valamint a nemzetiségi kultúra intézményi hátterének biztosításáról is egyeztettek. Több pontban is egyetértés született. “Konkrét igények és problémák megoldásán dolgozunk. A jövőben két újabb elemmel erősíthetjük a nemzetiségi kultúra és művészet intézményi hálóját és nagyon örülök annak, hogy ezt a jelenlévők egyöntetűen támogatják” – mondta Rigó. Az egyik új intézmény a művészettel foglalkozik, a másik pedig az ennek alapot adó, szélesebb értelemben vett kultúrával, vagyis a közművelődéssel. Ez a két intézmény az adott területeken működő szervezeteket, alkotókat és közművelődési szakemberek munkáját kívánja segíteni.

Hírdetés

 

Az Artminor-ként is emlegetett Nemzeti Kisebbségek Művészeti Központjának jövőbeli székhelye is szóba került. A 90-es években egy hasonló küldetésű intézmény pozsonyi székhelyét egy civil szervezet sajátított ki. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy ez a nemzetiségek számára már nem járható út, de a Fehér utcai épület, ahol a találkozót is szervezték, megfelelő lehet erre a célra.

 

A konkrét intézkedéscsomagokat tartalmazó stratégia a kulturális minisztérium szerint pár hónapon belül elkészül.

Rigó Konrád, kulturális államtitkár, HÍD

 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »