Két steril szobát adtak át az untoldozók adományából

Két steril szobát adtak át az untoldozók adományából

Átadták az Untold fesztivál és az Adományozz Életet Egyesület által támogatott első steril szobákat a kolozsvári 2-es számú Gyermekgyógyászati Klinika és Sürgősségi Gyerekkórházban. A két létesítményt leukémiás és más rákos betegségben szenvedő gyerekek kezelésében fogják használni. A beruházás értéke meghaladja az 100 ezer eurót, amiből 18 ezer a fesztiválozók adományaiból gyűlt össze, míg a fennmaradó 82 ezres különbséget a fesztivál szervezői finanszírozták. A légtisztító berendezéssel és nyomáskülönbségek alakításával működő sterilizáló rendszer mindkét szobájában egy-egy ágy van, egy-egy gyerek számára, de lehetőség van arra is, hogy a gyerekek egy hozzátartozója ott tartózkodjon.

A fesztivál közleménye szerint a kellő időben elkezdett megfelelő kezelések, illetve a különböző kórházi fertőzések miatt egy rákos gyereknek Romániában sokkal kisebb az esélye a túlélésre, mint Nyugat-Európában. Míg nálunk kettőből egy rákos gyerek meghal, addig Nyugat-Európában a túlélési arány 90 százalékos.

Hírdetés

A most átadott szobák az első rákos (elsősorban leukémiás) gyerekeknek szánt steril létesítmények Kolozsváron, illetve Erdélyben, és remélhetőleg nagyban fogják növeli a gyerekgyógyászaton kezelt betegek túlélési arányát. A kolozsvári gyermekgyógyászton évente nagyjából száz gyereket kezelnek leukémiával.

A steril körülmények biztosítása létfontosságú a leukémiás gyerekek kezelésében. A leukémia kezelési protokolljában előírja egy nagy adag citosztatikum beadását is, egy kezelést, ami megmenti a kis beteg életet, de immunitását csökkenti. A steril szobába történő izolálás segít a kezelésben, hogy az valóban hatékony legyen, mert az ilyen esetekben a fertőzés a leggyakoribb halálok – mondta a szobák bemutatásán Gheorghe Popa, a 2-es számú Gyermekgyógyászati Klinika és Sürgősségi Gyerekkórház vezetője. (hírszerk.)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »