Két Románia látszik Washingtonból – az infrastruktúra-fejlesztésre kellene összpontosítania Bukarestnek Lubeck szerint

Két Románia látszik Washingtonból – az infrastruktúra-fejlesztésre kellene összpontosítania Bukarestnek Lubeck szerint

A romániai lakosság egynegyede napi 5,5 dollárból él, miközben egyre mélyül a szakadék a szegények és a gazdagok között.
Egyre mélyül a szegények és a gazdagok közötti szakadék Romániában, ahol a gazdasági növekedés nagy része a fogyasztásból származik, nem pedig az infrastrukturális beruházásokból – értékelte az itteni helyzetet, egy a Business Review által szervezett konferencián Thomas Lubeck, a Világbank keretében működő Nemzetközi Pénzügyi Társaság (IFC) a Közép- és Délkelet-Európáért felelős regionális igazgatója.

„El kell ismernünk, hogy a kormány illemtudóan viselkedett a 2008-ban elkezdődött válság kezelésében. Azóta 3–4 százalékos volt a gazdaság átlagos növekedése. Az európai szabványokkal mérve ez jó arány. Mint bizonyára sokan tudják, a bővülés nagy része a fogyasztásba történt befektetésből származik, ami messze vitte a beruházásokat az infrastruktúra területétől. A magánszféra dinamikus ma, de még nagyon koncentrált” – fogalmazott a szakember. Kijelentését számokkal alátámasztva leszögezte: a Romániában működő nagyvállalatok 1 százaléka hozza a bevételek 67 százalékát, míg például Csehországban ez az arány 51 százalékos.

Thomas Lubeck beszélt ugyanakkor a társadalom megosztottságáról is. 

Hírdetés

– mutatott rá a világbanki illetékes.

Meglátása szerint az adótörvénykönyv gyakori módosításai továbbra is gondot jelentenek, mint ahogy a megfelelő közúti infrastruktúra hiánya is. Éppen ezért ígéretet tett arra, hogy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), valamint az Európai Befektetési Bank szakértőivel vállvetve próbálnak együttműködni a bukaresti kormánnyal a helyzet orvoslása érdekében. Mint rámutatott,

a közúti infrastruktúra fejlesztésére egy korábbi számítás szerint 27 milliárd euróra van szükség, a legjobb forrást a fejlesztésekhez pedig az európai uniós források jelentik.

„Bűn az asztalon hagyni az olcsó pénzt. Fel kellene azt használni, ez a prioritás” – szögezte le Thomas Lubeck.

Amint arról beszámoltunk, Corina Creţu, az Európai Bizottság regionális politikáért felelős román biztosa hétfőn rótta fel a romániai hatóságoknak, hogy mintegy kétmilliárd eurónyi rendelkezésre álló európai uniós pénzalapot veszített el Románia, amit a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére lehetett volna fordítani, mivel nem hívta le azt.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »