Két petíció Érsekújvárban a választások előtt

Két petíció Érsekújvárban a választások előtt

A Kapisztóry Ferenc kórház eladása és az egyre elviselhetetlenebb közlekedési helyzet aggasztja az érsekújváriakat, mindkét ügyben aláírásgyűjtést kezdeményezett néhány független városi képviselő. A kórház eladása három éve húzódik, a közlekedési helyzet pedig évek óta aggasztja a lakosokat.

A kórházzal kapcsolatos petíciót az egészségügyi minisztériumnak, a pénzügyminisztériumnak és a kórház vezetésének címezték, rövid idő alatt 471 alaírást gyűjtöttek össze az indítványozók. A petíció aláírói kérik, állítsák le az eladási folyamatot, mert a kórház Kapisztóry Ferenc egykori királyi tanácsos és a lakosság adományaiból épült. Javasolják, hogy az állami épület kerüljön a város tulajdonába. Nyolc képviselő indítványozta továbbá, hogy hívjon össze rendkívüli önkormányzati ülést a város vezetése a kórház kapcsán, de ehhez legalább kilenc képviselő aláírására lett volna szükségük.

Hírdetés

A terelőút, illetve az R7-es gyorsforgalmi út mielőbbi megépítését sürgető petíciót a közlekedésügyi minisztériumnak címezték. Érsek Árpád közlekedésügyi miniszter ezen a héten részt vett az egyik lakossági fórumon, amelyen elmondta, elsősorban a város, illetve az önkormányzat feladata, hogy sürgesse a megoldást. A közlekedésügyi minisztérium addig nem foglalkozhat a problémával, amíg a város nem tesz hatékonyabb lépéseket. Ha az önkormányzat rászánja a 8–10 ezer eurót a terelőúttal kapcsolatos projekt kidolgozására, akkor a minisztérium közvetítésével akár 2 millió eurós támogatást is kaphat a beruházásra. Vágsellyén jövőre megkezdhetik a terelőút építését, mert a telkek kilencven százalékát mára sikerült felvásárolniuk. Érsek megemlítette továbbá, hogy 2019 novemberére befejezhetik a komáromi híd építését és az autósok ráhajthatnak a I/64-es útra. Az érsekújváriak szerint pont ez okozhat újabb komoly problémát a járási székhelyen, mert a teherforgalom már így is elviselhetetlen Érsekújvár egyetlen hídján, valamint a Komáromi úton.

„A minisztériumban tudomásul vesszük a lakossági petíciót, de nem sokat tehetünk, ha nincsenek konkrét tervek. Szükség van a városi hivatal és a képviselők együttműködésére, hogy hatékony lépéseket tegyenek a minisztériumi ügyintézés terén. Az érsekújváriak számára elfogadhatóbb lenne, ha a terelőút az R7-esre a déli vonalon érintené a várost, de olcsóbb megoldás az északi bekötés, Nagytapolcsány és Nyitra érintésével“ – mondta Érsek Árpád.    

 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »