Két napig tartott a monoki hegyi kápolna búcsúja

Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén tartják a monoki kálvárián álló kápolna búcsúját, amire idén szeptember 17-én és 18-án került sor. Az Egri Főegyházmegye több plébániájáról is érkeztek zarándokok Monokra. A kétnapos búcsúról Jantek Márk írt beszámolót, melyet szerkesztve közlünk.

Az ünnepi eseménysor szeptember 17-én, szombaton a helyi római katolikus templomban kezdődött; a zarándokok innen a papokkal együtt énekelve vonultak a Kálvária-dombon a keresztúthoz, hogy Krisztus értünk vállalt szenvedésén elmélkedjenek.

A monoki hegyi kápolna előtt az eső ellenére is hatalmas tömeg gyülekezett. Az eseményen nem csak helyiek vettek részt, a környező településekről, sőt a szomszédos egyházmegyéből is érkeztek hívek. Az imádságos alkalmon az encsi katolikus iskola pedagógusaiból és diákjaiból álló csoport is részt vett, akik 22 kilométert gyalogoltak a kegyhelyig.

Keresztúti ájtatosság, majd szentmise következett, melyet Buda Péter, az egri Érseki Papnevelő Intézet rektora mutatott be.

Szentségimádással és éjféli misével ért véget a búcsú első napja.

Szeptember 18-án, vasárnap reggel görögkatolikus liturgiát tartottak a kápolnában.

Ezt követően a gönci keresztet fogadták, majd ismét gyalog indultak a hívek a kálváriakápolna elé.

Hírdetés

A 11 órakor kezdődő búcsúi szentmisét Bosák Nándor nyugalmazott debrecen-nyíregyházi megyéspüspök mutatta be.

A keresztet a földbe rögzítették, mégis az ég felé mutat, a vízszintes szára pedig két kinyújtott karként mintegy magához öleli az egész világot – emelte ki szentbeszédében Bosák Nándor püspök.

A szentmise ünnepélyes püspöki áldással, majd a pápai és a magyar himnuszok eléneklésével zárult.

A búcsúi szentmiséken Szemenyei Péter monoki plébános és a környező települések papjai koncelebráltak. Zenei szolgálattal közreműködött Újvári Mária kántor és a Kossuth népdalkör.

Szöveg: Jantek Márk

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »