Két méter

Két méter

Éppen lecsapott a januári villám, amikor Bandika és Ervin megtudta, hogy a hétvégén Tonga szigetén kitört egy tűzhányó, minek hatására olyan cunami keletkezett, hogy Peruban elsodort egy tengerparton kutyát sétáltató nőt.

Ez ugyan szomorú, de valahogy feldolgozom – jegyezte meg Bandika. Mondjon valami szörnyűbbet – fújta Ervinre a pipafüstöt a Homályos tekintetű homárhoz címzett külvárosi kocsma kerthelyiségében. Ervin megsétáltatta a szemét a rönkasztalra terített újság hasábjain, és már mondta is. Január 19-től kültérben is kötelező lesz az FFP 2-es maszk viselése Szlovákiában. Ez valóban tragikus, de biztosan vannak kivételek, hisz mindig van, legalább negyven – dőlt a falnak Bandika. Ervin felolvasta, hogy akkor kötelező kültérben az FFP 2-es maszk, ha nem sikerül az utcán megtartani a kétméteres távolságot. Bandika letette a pipát, és elkezdett számolni. Akkor nézzük. Kimegyek az utcára, zsebemben a maszk. Látom, hogy közelít valaki, benyúlok a zsebembe. Ha tovább közelít, előhúzom a maszkot, ha pedig már kétméternyire van, gyorsan felteszem. Aztán ha továbbmegy, ismét leveszem. És így tovább. Még majd arra tessék vigyázni – tekintett fel a sajtóból Ervin –, hogy mindig legyen magánál mérőszalag vagy colstok. Mi a túrós kalácsnak? – kérdezte Bandika olyan képpel, mintha legalábbis a tongai vulkánkitörés ügyében tették volna felelőssé. Hát mégsem várhatja a hatóságoktól, hogy ők mérjék le azt a bizonyos két métert – felelt Ervin. Értem – bólintott Bandika. Egyik kezemben a maszk, másikban a colstok. Megyek az utcán, figyelem a közeledőket, saccolom a távolságot. Úgy érzem, ez még mindig belefér. Megedződtünk, vagy mi. Szóval… ennél szörnyűségesebbet nem tud mondani? Na várjon csak – lapozott Ervin.

Hírdetés

Megszűnt a Dunszt. Bandika már éppen a szájához emelt egy stampedli rumot, aztán mégis visszatette az asztalra. Utoljára akkor csinált ilyet, amikor Claudia Schiffer ellátogatott Vladimír Mečiar trencsénteplici kampányrendezvényére 1998-ban. Hogy érti, hogy megszűnt?

Hát, úgy van, hogy… máma már nem frissül tovább… pontosabban újévtől… de ami van, megmarad a helyén, lehet olvasgatni. Bandika egy picit megnyugodott, az érzést pedig aláhúzta a rummal, amit végül mégis behajított. Egyébként sem győztem olvasni, főleg nyáron meg ősszel, a kinti munkák miatt. De majd most. Úgy is itt a farsang. Vagy idén lesz farsang egyáltalán? Ervin elmondta, hogy bár a Pfizer cég vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy szerinte vége a járványnak, a farsangi rendezvényekről egyelőre nem beszél senki. Még a végén oda jutunk, hogy a maszkabálba is csak maszkban engednek be – rakta el az újságot, és a pufajkájába süppedt. Majd megtartjuk kültérben, és megkérünk mindenkit, hogy hozzon magával egy colstokot – vetette fel Bandika. Aztán ott hagyták a teraszt, mert befújta az esőt a szél.

A szerző a Vasárnap munkatársa


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »