Két magyar a legnagyobb középiskolai versenyen

Az Arizona állambeli Phoenixben megrendezett, ötnapos megmérettetésen ezekben az órákban 77 ország 1760 diákjának a munkáját értékelik a zsűritagok.

A feszültség elég nagy, hiszen igen komoly versenyről van szó, de megpróbálnak arra koncentrálni, hogy kihozzák magukból a legtöbbet. Ha ez sikerül, akkor az eredmény már kevésbé fontos – mondta el lapunknak Bálint Karola, egyike annak a két magyar fiatalnak, aki részt vesz a jelenleg zajló Intel International Science and Engineering Fair (ISEF) nevű rendezvényen, a világ legnagyobb, középiskolásoknak szóló tudományos versenyén. Az Arizona állambeli Phoenixben megrendezett, ötnapos megmérettetésen ezekben az órákban 77 ország 1760 diákjának a munkáját értékelik a zsűritagok. Bálint Karola, a Csongrádi Batsányi János Gimnázium tavaly végzett diákja ShopMap, avagy tablet a bevásárlókocsin című projektjével, míg Király Szilvia, a Városmajori Gimnázium 18 éves tanulója Építsünk ereket őssejtekből elnevezésű projektjével igyekszik majd elnyerni a szakemberek tetszését. Mindkettőjüket a Magyar Innovációs Szövetség delegálta az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen elért eredményeik alapján. Nem csoda, hogy nagy a feszültség, hiszen az ISEF-en a tét igen nagy. A különböző kategóriákban induló fiatalok 4 millió dollár értékű díj és ösztöndíj elnyeréséért küzdenek, a fődíj 75 ezer dollár (átszámítva nagyjából 20,4 millió forint).

Bálint Karola tegnap emailben arról számolt be: hétfőn állították fel a versenyzők a standjaikat és az előzsűri átnézte, hogy minden rendben van-e a projektjeikkel. Kedden volt némi szabadidejük, így meglátogatták a Grand Canyont. Maga a zsűrizés szerdán helyi idő szerint reggel 8-tól délután 5-ig tart. Ez idő alatt körülbelül 8-10 zsűri tag keresi fel a különböző standokat, ahol röviden be kell az indulóknak mutatniuk a projektjeiket majd feltesznek nekik néhány kérdést. Csütörtökön és pénteken még lesznek kisebb programok, illetve akkor kerül sor a díjátadókra.

Kérdésünkre, hogy hogyan akadt a ShopMap ötletére, a fiatal arról számolt be: Zavaró tud lenni, főleg ha sietünk, ha nem találunk valamit egy üzletben, ezért megpróbált megoldást találni az ilyen helyzetekre. Hozzátette: Nem gondolja, hogy ez az a probléma, aminek a megoldására szeretné fordítani élete nagy részét, de a projekten kidolgozása közben rengeteget tanult és tapasztalt. „Ez pedig olyasmi, ami a későbbiekben biztos nagyon hasznos lesz.”


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »