Két keréken indul az Andok vidékére egy hattagú erdélyi csapat

Két keréken indul az Andok vidékére egy hattagú erdélyi csapat

Öt hétig tartó jótékonysági expedícióra indul egy főként erdélyi motorosokból álló hattagú csapat. A vállalkozó kedvű fiatalok pénteken indulnak Chilét, Perut, Bolíviát és Argentínát érintő útjukra, és Erdélyt is népszerűsíteni kívánják.

deak albert_bDeák Albert

Dél-Amerikai karitatív expedícióra indul pénteken egy hattagú, erdélyi magyarokból álló motoroscsapat, akik két éve a Bamako-ralin is részt vettek. Ezúttal megváltoztatták csapatnevüket, az akkori Transilvania 4 Africa Team tagjai a Transilvania 4 South America nevű társaság tagjaiként vágnak neki a kalandnak. A csapat valóban reprezentatívnak mondható Erdélyre nézve: Deák Albert kolozsvári, Hiriczkó Sándor és Hossu János zilahi, Lázár Árpád székelyudvarhelyi, Oláh László szatmárnémeti, Bikfalvi Zoltán pedig a magyarországi Fótról csatlakozott hozzájuk.

Deák Albert, a csapat vezetője a Krónikának elmondta, az öthetes expedíció során a jótékonykodás mellett céljuk Erdély népszerűsítése is. Ennek kivitelezési módját nem árulják el, de látványos meglepetésekre készülhetünk, amelyeket majd fényképekkel is dokumentálnak. „Ezt regionális brandingnek hívják, a világ olyan vidékeire visszük el Erdély hírét, ahol talán még sosem hallottak róla” – részletezte Deák Albert. A motorosok szponzorok támogatása nélkül, saját erőforrásaikat felhasználva indulnak a 9500 kilométer hosszú útnak, amely során január 13. és február 18. között négy országot, Chilét, Perut, Bolíviát és Argentínát járják be. A karitatív akció során eldugott, az Andok hegyvidékén fekvő településekre visznek tanszereket, ebben egy helyi idegenvezető lesz a segítségükre, aki egyébként a leginkább rászoruló iskolák kiválasztásában is segített az erdélyi csapatnak.

A helyi iskoláknak szánt segítség írószerekből, füzetekből és motoron szállítható tanszerekből áll, olyan településeket keresnek fel, ahová még autós közlekedésre alkalmas országút sem vezet – magyarázta kérdésünkre Deák Albert. Az erdélyi csapat két éve a Budapest–Bamako-ralin vett részt, jelentős mennyiségű adományt vittek Afrikába, a Sapientia EMTE összesen 48 számítógépet és egyéb irodai felszereléseket küldött a ralisokkal a szegény országokba. Ennek köszönhetően a Transilvania 4 Africa – egy belga orvoscsapattal megosztva – elnyerte a karitatív tevékenységért járó Teréz anya díjat. Mostani útjuk a Transilvania 4 South America Facebook-oldalán követhető figyelemmel.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »