Két hetet adott Athén a migránsoknak

Két hetet kapnak az Athén kikötővárosa, Pireusz mellett táborozó migránsok, hogy önként távozzanak a hadsereg által épített menekülttáborokba, különben erőszakkal bírják rá őket erre – közölték csütörtökön a görög hatóságok.

„Minden erőfeszítést meg fogunk tenni, hogy meggyőzzük a menekülteket és migránsokat: saját érdekükben áll, hogy menjenek a menekülttáborokba” – írja közleményében a parti őrség.

A görög válságstáb becslése szerint a balkáni migrációs útvonal március 9-ei lezárása óta nagyjából 53 ezerre duzzadt a Görögországban ragadt menekültek és migránsok száma. Mintegy harmaduk megtagadta, hogy a hatóságok által berendezett menekülttáborba vonuljon, így rögtönzött táborokban vertek sátrat Pireuszban és a macedón határ mentén.

Több mint 4000 migráns Pireuszban táborozik, a kikötőváros viszont fontos területnek számít a Görögország számára létfontosságú idegenforgalom szempontjából.

Csütörtökön a görög belügyi minisztérium tisztségviselői tolmácsok segítségével órákon át igyekeztek meggyőzni az embereket, hogy vonuljanak egy új menekülttáborba Görögország északi részén. Az illetékesek fényképek segítségével magyarázták a menekülteknek, milyen jellegű létesítményeket nyitottak meg számukra.

„Igyekszünk elmagyarázni, hogy az új menekülttáborok jó felszereltséggel rendelkeznek, illetve azt, hogy ott az embereknek lehetőségük lesz a menedékkérelmük benyújtására – mondta egy önkéntes tolmács. – Az emberek azonban félnek odamenni, mert attól tartanak, hogy elszigetelik őket, és kifogynak a pénzükből. Nagyobb biztonságban érzik magukat, ha Athén közelében maradhatnak.”


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »