Két gyermek halála miatt emeltek vádat a román hegymászó ellen

Két gyermek halála miatt emeltek vádat a román hegymászó ellen

Vádat emelt a legfőbb ügyészség Ovidiu Popescu alpinista ellen gondatlanságból elkövetett emberölés miatt. Az alpinistát azzal vádolják, hogy nem készítette elő megfelelő módon és nem irányította jól a Retyezát-hegységben 2017-ben szervezett hegymászótúrát, amelyben egy lavina következtében életét vesztette 14 éves lánya, Dor Geta Popescu és a 13 éves Gulácsi Erik.

Két gyermek halála miatt emeltek vádat a román hegymászó ellen

 

Hírdetés

A legfőbb ügyészség által kedden kiadott közlemény rámutat, hogy az ügyészek vádat emeltek egy személy és egy egyesület ellen, és bár neveket nem említenek, források szerint Ovidiu Popescuról, Dor Geta Popescu édesapjáról és a Barcarozsnyón bejegyzett Montan Altitudine hegymászóklubról van szó.

A vád szerint Ovidiu Popescu a 2017. április 22-én megszervezett túrán nem vette figyelembe a rossz időjárásra vonatkozó figyelmeztetést, csoportját nem látta el a terepnek és az időjárásnak megfelelő felszereléssel, nem fogadott fel szakképzett hegyivezetőt, és a rá bízott személyeket a gerinc alatt haladó nyári ösvényen vezette, amely téli viszonyok között nem biztonságos. A csoportot lavina lepte meg, amelyben két gyermek életét vesztette.

Az ügyet a hátszegi bíróság tárgyalja.

A több személyből álló csoport április 22-én, szombaton reggel 7 óra 30 perckor indult el a Retyezát-hegységben levő egyik menedékháztól a Peleaga-csúcs felé. A Bucura-nyereg térségében érte őket a lavina, amely szikladarabokat is magával sodort. A 14 éves Dor Geta Popescu és a 13 éves Gulácsi Erik életét vesztette, további öt személy kórházi kezelésre szorult – mutatott rá akkor közleményben a legfőbb ügyészség, hangsúlyozva, hogy a hegyimentő-szolgálat és a hegyi csendőrök a szerencsétlenség bekövetkezte előtt két nappal figyelmeztettek a Retyezát- és a Páring-hegységben fennálló fokozott lavinaveszélyre. A nehéz terep és a rossz időjárási viszonyok miatt a két gyermek holttestét csak 11 óra elteltével tudták lehozni a hegyről a hegyimentők és hegyi csendőrök.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »