Két fővárosban mutatta meg magát a Székelyföld

„Bukaresttől Budapestig a székelyekről, a székely ízekről és a székely hagyományokról szólt minden” – fogalmazta meg Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere a Facebook közösségi oldalon közzétett bejegyzésében, miután a hét végén a magyar és a román fővárosban is bemutatkozott a Székelyföld – számol be Bíró Blanka a kronika.ro-n.

A Székelyek Bukaresti Vásárán a Székelyföldről, a román–magyar párbeszéd lehetőségeiről szerveztek tanácskozást, amelyen részt vett Francois Saint-Paul francia és Zákonyi Botond magyar nagykövet, Sorin Sergiu Chelmu kormányfőtitkár, Hegedüs Csilla, az RMDSZ ügyvezető alelnöke, volt kulturális miniszter, Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke, valamint több államtitkár és egyetemi oktató is.

A megbeszélésen arra a következtetésre jutottak, hogy politikai szinten nagy szükség van a közvetlen interetnikus kapcsolatokra, ahol a különböző nemzetiségekhez tartozók közvetlenül szerezhetnek ismereteket egymásról. A tanácskozáson részt vevő intézmények képviselői megígérték, hogy támogatják a hasonló rendezvényeket, bár ezeknek szerintük ennél is szélesebb nyilvánosságot kellene kapniuk a román fővárosban. Az is megfogalmazódott, hogy – a többi európai országhoz hasonlóan – Romániában is nagyobb összegeket kellene szánni a kulturális rendezvényekre, hiszen akkor szélesebb keretek között lehetne az interetnikus közeledést könnyítő rendezvényeket is megszervezni.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »