Két felvidéki ifjúsági közösség kapja meg az „Örökség serleg” elismerést Budapesten

Két felvidéki ifjúsági közösség kapja meg az „Örökség serleg” elismerést Budapesten

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány hagyományosan a Magyar Kultúra Napja Gálán adja át többek között az Örökségserleg elismerést. Idén, a 22. alkalommal megrendezett gálán 14 országból érkező vendégek előtt három felvidéki ifjúsági közösség is átveheti a díjat.

Az Örökség serleg díjat 2005-ben a Falvak Kultúrájáért Alapítvány és a Magyarország Felfedezői Szövetség alapította. A Magyar Kultúra Napja Gála a szűkebb vagy tágabb közösségükért önzetlenül tevékenykedők nemzetközi ünnepe, az Európai Unió példaértékű eseménye – olvasható az Alapítvány honlapján.

Az idei gálán a díjazottak között szerepel Nána község kisiskolája, a Buzita Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola és a Buzita Citerazenekar.

Párkány-Nánai kisiskola

 

Olvasható az Alapítvány indoklásában.

Buzita Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola és a Buzita citerazenekar

áll az indoklásban.

Hírdetés

Egyébként az egykori Kelepelők közül többen is a “Fölszállott a páva” 2017-es megmérettetésén bemutatkozó Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes tagjai.

Két felvidékivel bővül a Magyar Kultúra Lovagrend tagsága

A Kultúra Lovagja címet a Falvak Kultúrájáért Alapítvány a kultúra különböző területein lovagiasan, huzamos ideje tevékenykedők elismerésére 1998. szeptemberében hívta életre. A cím a művészi teljesítmény mellett elismeri az irodalmi és a közművelődési teljesítményt. Adható kultúraszervező életműért is. Köszönet jele a magyar kultúrát támogató hazai és külföldi művészetbarátoknak, szponzoroknak, mecénásoknak, politikusoknak. Az alapító küldetésének megfelelően kiemelten támogatja a „falvak lámpásainak” elismerését.

Az idei díjazottak között két felvidékit is találunk.

Juhász István (Hanva, Szlovákia) vállalkozó

Mihályi Molnár László (Szepsi, Szlovákia) költő, közíró

2017-ben az FKA felvidéki díjazottjai Baloghné Domonkos Malvin (Mokcsamogyorós, Szlovákia) ének-zeneszakos pedagógus, karnagy és Kalita Gábor (Pozsony, Szlovákia) közíró, festőművész voltak.

Körkép.sk

Nyitókép: refszatmar.eu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »