Két éve késik a gyermekélelmezési program

Két éve késik a gyermekélelmezési program

Eddig egyetlen élelmiszercsomagot sem szállítottak ki, és idén télen már nem is fognak. Mindezt annak ellenére, hogy az Európai Bizottság már 2014 decemberében jóváhagyta a legszegényebb családok, azon belül kiemelten a nyomorgó gyermekek élelmezését és ruházását segítő, döntően uniós forrásból megvalósítandó, harmincmilliárd forintos keretösszegű programot, és a kormány azt ígérte, hogy 2015 januárjában el is indítja – tudta meg a Magyar Nemzet.

Elképesztő kormányzati bakik, valamint a pályázati feltételek folyamatos átírása a felelős a több mint kétéves késésért. Az első pályázati kiírásban például a program előkészítői eredetileg súlyos hibát vétettek, amely miatt a mélyszegénységben élő, első gyermeküket váró édesanyák kiszorultak volna az élelmezési programból, holott eredetileg ők volnának a projekt egyik kiemelt célcsoportja. Ugyanis az eredeti kiírás szerint az első babát váró állapotos nők közül csak azok kaphattak volna élelmiszersegélyt, akik jogosultak a lakásfenntartási támogatásra; csakhogy ezt az ellátást a kormány 2015. március 1-jével megszüntette. Az operatív program szövegét kizárólag az Európai Bizottsággal folytatott egyeztetéssorozat eredményeként lehetett módosítani, ami hosszú időt vett igénybe, ezért a mélyszegény gyerekek hónapokig egy lépéssel sem kerültek közelebb a segélycsomagokhoz. Ezt azóta módosították, és a jogosultság új feltételéül szabták, hogy a várandós anya olyan háztartásban éljen, ahol valaki aktív korúak ellátásában (köznyelven segélyben) részesül; ám a pályázati kiírás azóta is folyamatosan átdolgozásra szorul.

Lapunk utoljára 2015 végén számolt be arról, hogy az eredeti tervekhez képest több mint egy évet késik a szegénységben élő kisgyermekek és családjuk élelmezését segítő program. Többszöri érdeklődésünkre végre a Miniszterelnökség árulta el, hogy csupán 2015. november végén jelent meg a Rászoruló személyeket támogató operatív program (Rsztop) részeként megvalósuló élelmezési programok pályázati felhívása. Az akkori kiírás szerint az elsősorban gyerekek élelmezésére fordítandó összegre 2015. december 31-ig, a hajléktalanok ellátását segítő második szakaszra pedig 2016. március 31-ig lehetett pályázni.

Ám a Magyar Nemzet most kiderítette: a pályázati felhívást gyakorlatilag folyamatosan módosították, a határidőt pedig többször halasztották. A pályázati honlapon szereplő adatok szerint legutóbb december 30-án változtatták meg a kritériumokat, és 2017. január 16-áig hosszabbították meg a pályázati határidőt, vagyis nemhogy nem indult el a projekt, de két év késedelem után még a pályázati szakasz sem zárult le.

Lapunk az elmúlt egy évben többször is érdeklődött a Balog Zoltán által vezetett Emberi Erőforrások Minisztériumánál a program állásáról, de választ nem kaptunk. Végül tavaly év végén közérdekűadat-igényléssel fordultunk hozzájuk, hogy megtudjuk, mi lett a mélyszegény gyerekek számára életbevágóan fontos élelmezési projekt sorsa. A napokban végre megérkezett a válasz, amelyben a humán tárca azt elismeri ugyan, hogy a mai napig egyetlen élelmiszercsomagot sem osztottak ki, és a téli hónapokban már biztosan nem is fognak – de a több mint kétéves késedelmet egyetlen mondattal sem próbálják megmagyarázni.

Garai Péternek, az Emmi EU-fejlesztések végrehajtásáért felelős helyettes államtitkárának válasza szerint a program első szakaszában kizárólag három megyében – Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg – kapnak támogatást a rászoruló családok. Ennek keretében az említett térségben egymilliárd forintból összesen tízezer mélyszegény gyermek és várandós kap élelmiszercsomagokat, illetve meleg ételt az év végéig. Az államtitkár leszögezte: az első szakaszban az élelmiszerekre irányuló közbeszerzés jelenleg folyamatban van, az élelmiszercsomagok osztása 2017 tavaszán kezdődik el. Elsősorban azokat a rászoruló családokat segítik majd, ahol várandós az édesanya, vagy három év alatti, nappali ellátásban nem részesülő, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt kapó kisgyermeket nevelnek. Pozitív elbírálás alá eshetnek azok a háztartások is, amelyek a leghátrányosabb helyzetű térségekben találhatók, 3 és 18 év közötti gyermekekről gondoskodnak, illetve a gyermeküket egyedül nevelők is esélyesek lehetnek a támogatásra.

A második szakaszban a program országossá bővül, célcsoportja Garai Péter szerint 200 ezer gyermek és felnőtt lesz, akiknek az élelmezésére közel 29 milliárd forintot költenek. Arról, hogy a projekt országos része mikor léphet a megvalósítási szakaszba, a helyettes államtitkár egyetlen szót sem írt. Ugyanakkor a lapunk által megismert legújabb pályázati kiírás szerint az újabb körben nem 200 ezer, hanem 170 ezer ember jut ellátáshoz, akik közül 120 ezer lesz hátrányos helyzetű gyermek, vagy szegénységben élő várandós, további 50 ezer pedig azok közül a szociálisan rászoruló, megváltozott munkaképességű vagy alacsony jövedelmű időskorú személyek közül kerül ki, akiknek legfeljebb a mindenkori nyugdíjminimum 130 százalékának (37 050 forint) megfelelő havi jövedelmük van. A kiírás szerint 2017 végéig már mind a 170 ezer embert élelmiszerhez kell juttatni, és ezt egészen 2023 decemberéig folytatni kell. Elemi fogyasztási cikkekre egyébként a 120 ezer kiválasztottból csak 20 ezer gyermekes család lesz jogosult, ők az élelmiszer mellett kaphatnak például csecsemők esetében babacsomagot, az egyévesnél idősebb gyermekeknél pedig az iskoláztatáshoz, öltöztetéshez, tisztálkodáshoz, illetve a téli életvitelhez szükséges eszközöket, például, ceruzát, füzetet, iskolatáskát, tusfürdőt, fogkrémet, télikabátot, de akár tűzifát is.

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára még 2014 decemberében jelentette be, hogy reményeik szerint 2015 januárjában tudják kiírni az élelmezési program első pályázatait, így a mélyszegénységben élő, óvodába még nem járó gyermekek mielőbb hozzájutnak a megfelelő élelemhez, vitaminokhoz és elemi tisztálkodási cikkekhez. Később már 2015 első negyedévét jelölte meg a szaktárca a program indulási időpontjaként, végül 2015 szeptemberére tolták ki. Ugyanezen év decemberében a Miniszterelnökség lapunk kérdésére végre elismerte, hogy még csak a pályázati szakaszban van az ügy, akkor azt ígérték, a jelentkezők közül 2016 januárjában választják majd ki, hogy kik szállíthatják az élelmiszercsomagokat. Most kiderült, hogy ez máig nem történt meg.

Az élelmezési programnak van egy hajléktalanokra specializálódott eleme is: a közel négymilliárdos keretből gazdálkodó Rsztop 2. kifejezetten a közterületen élők számára gondoskodik majd természetbeni juttatásokról. Ennek részeként a terv szerint átlagosan napi négyezer hajléktalant kell majd ellátni meleg étellel vagy tartós élelmiszert tartalmazó élelmiszercsomaggal.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017. 01. 13.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »