Két év után ül össze ismét a NATO és Oroszország

Csaknem kétéves szünet után július 13-án második alkalommal is összeül a NATO–Oroszország Tanács, amely Moszkva ukrajnai beavatkozása miatt fagyasztotta be az ülésezést 2014 nyarán – jelentette be az észak-atlanti szövetség szerdán.

A Brüsszelben megrendezett, nagyköveti szintű tanácskozásnak az ukrán válság és az afganisztáni helyzet lesz a középpontjában. A résztvevők emellett a katonai tevékenységek átláthatóságát és kockázatcsökkentését is megvitatják majd.

Jens Stoltenberg, a katonai szervezet főtitkára közölte, hogy az Oroszországgal folytatott gyakorlati együttműködés továbbra is fel van függesztve, de nyitva szándékoznak tartani a csatornákat a politikai párbeszéd előtt.

Miközben a Nyugat és Oroszország továbbra is szemben áll egymással Ukrajnát illetően, az ismételt találkozó szakértők szerint azt jelentheti, hogy a felek hajlandóságot mutatnak a viszony javítására.

A bizalomépítés jegyében 2002-ben létrehozott NATO–Oroszország Tanács kétéves szünet után áprilisban ülésezett először. A párbeszédet 2014 márciusa után fagyasztották be, mert Oroszország elcsatolta Ukrajnától a Krím félszigetet.

A Nyugat azzal vádolja Moszkvát, hogy a Krím félszigetet a nemzetközi jog megsértésével csatolta el Ukrajnától, illetve hogy Oroszország szeparatista erőket támogat Kelet-Ukrajnában.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »